StoryEditorOCM
Slatkosvi je hvale

Pita jabukovača, najbolji starinski bosanski kolač za koji još niste čuli: sočna je i ukusna, je li bolja od štrudela?

Piše T. S. M.
3. listopada 2024. - 09:46

Bosna i Hercegovina poznata je po svojim pitama, ali, bar što se nas ovdje tiče, uglavnom po slanima. No naši susjedi također peku savršene slatke pite, a jabukovača je najomiljenija od svih. Nedavno ju je pohvalio Taste Atlas, svrstavši ju na visoko četvrto mjesto top ljestvice od skoro 60 najboljih kolača s jabukama.

Prava je šteta što mnogi od nas za nju ne znaju. Kako bismo vam je najjednostavnije opisali? Kao spoj štrudela od jabuka i baklave, možda. Puno bolji dojam o jabukovači steći ćete ako je ispečete, a za to će vam biti potreban recept...

image
Yasin Aras/Anadolu Via Afp

Jabukovača

Sastojci

1,5 kg jabuka
500 g kora za pite
150 g maslaca
120 g šećera
100 g sjeckanih oraha
1 žličica cimeta

Sirup:

500 ml vode
400 g šećera
1/2 limuna

Priprema:

Kuhajte vodu i šećer oko 10 minuta dok ne dobijete sirup pa ga pustite da se ohladi. U mlaki sirup možete staviti sok od pola limuna ako želite.

Ogulite i naribajte jabuke na krupno pa ih kuhajte na laganoj vatri s komadićem maslaca. Nakon dvije-tri minute dodajte im šećer pa pirjajte jabuke dok se šećer ne otopi, zatim dodajte cimet i nasjeckane orahe. Ostavite najdev da se malo ohladi, a u međuvremenu otopite ostatak maslaca.

Svaku koru za pitu premažite maslacem pa je preklopite na pola. Uzduž dulje strane nanesite otprilike tri žlice nadjeva, rasporedite ga u tanak, dugačak valjak pa zamotajte koru. Ponavljajte dok imate kora i nadjeva.

Nadjevene kore redajte u nauljenu posudu za pečenje jednu do druge pa ih narežite na rombove ili valjke. Premažite ih ostatkom maslaca i pecite na 200 stupnjeva dok ne uhvate lijepu boju.

Vruću pitu prelijte sirupom i ostavite ga da se upije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 09:47