Kolač po imenu Bienenstich (pčelinji ubod) dobro je poznat ljubiteljima tradicionalnih slastica. Kolač je to koji se pekao diljem Europe, a osbito je bio popularan na području nekadašnje Austro-Ugarske. Uz nastanak mu se vežu legende, pisali smo vam već o tome, zgodna je priča pa je se ovdje možete podsjetiti, a na ovaj lijep i ukusan kolač nas je podsjetila Marija Herjavić Jerkić, koju možete pratiti na Instagramu.
Poslala nam je predivan recept za ovu intrigantnu slasticu pa vam ga sa zadovoljstvom prenosimo, a u nastavku ćete pronaći i video.
Bienenstich (Pčelinji ubod)
Sastojci:
Tijesto:
500 g glatkog brašna
200 ml mlakog mlijeka
80 g omekšalog maslaca
80 g šećera
2 jaja
1 suhi kvasac
malo soli
korica limuna
Nadjev:
100 g maslaca
200 g šećera
200 g badema u listićima
malo mlijeka
Krema:
2 pudinga od vanilije
500 ml mlijeka
100 g šećera
150-200 g maslaca
Priprema:
Sve sastojke za tijesto umijesite i pustite ga da se digne, po mogućnosti dva puta. Tijesto će bolje uspjeti ako su svi sastojci sobne temperature ili topli, a da bi se postupak dizanja ubrzao, pokrivenu zdjelu s tijestom ubacite u pećnicu ugrijanu na 50 stupnjeva Celzija.
Nakon što se diglo, tijesto razvaljajte u željeni oblik na nekih 1.5 cm debljine, pokrijte ga i pustite da se digne dok pripremate nadjev (ja sam koristila kalup za torte promjera 28 cm i iskoristila sam oko 2/3 tijesta).
Za nadjev kuhajte sve sastojke osim badema na laganoj vatri, a kad se smjesa malo zgusne i postane glatka dodajte bademe, promiješajte i rasporedite ga preko tijesta, pažljivo da se ne spusti (jer se u međuvremenu trebao dići). Pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta. Pečeni kolač oprezno izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite kremu. Puding i šećer rastopite u malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhajte, dodajte mu smjesu s pudingom pa ga skuhajte prema uputama na pakiranju. U vrući puding dodajte maslac i dobro promiješajte pa kremu prekrijte folijom i pustite je da se ohladi, a zatim je izmiksajte.
Kolač horizontalno prerežite i nadjenite kremom od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....