StoryEditorOCM
Slatkou njujorškom stilu

Ovo je za mnoge najbolji cheesecake koji postoji, a evo kako će uspjeti savršeno. Tri stvari su ključne, jednostavno je

Piše T. S. M.
17. listopada 2024. - 10:18

Cheesecake, odnosno torta od sira jedan je od najpopularnijih slatkih recepata uopće, a po mnogima je najbolji onaj unjujorškom stilu, odnosno New York style cheesecake. 

Od ostalih torta od sira razlikuje se po tome što sadrži puno krem sira i jaja, što ga čini pomalo teškim i gustim, ali pored toga i savršeno kremastim. Spada u onu vrstu torti od sira koje se peku, za razliku od cheesecaka u njemačkom stilu koji se rade sa želatinom pa ih nije nužno peći da bi se stegli.

Kod pripreme torte od sira u njujorškom stilu, nužno je pripaziti da površina torte ne ispuca, a to je najjednostavnije osigurati pečenjem u vodenoj kupelji - kalup s tortom potrebno je staviti u veću posudu ispunjenom s dovoljno vode da joj površina doseže barem 1/3 visine nadjeva za tortu. Uputno je, također ne otvarati vrata za vrijeme pečenja.

Drugi problem do kojeg može doći pri izradi ove slastice je gnjecava podloga, a to se osigurava korištenjem graham krekera umjesto običnog keksa te premazivanjem podloge razmućenim bjelanjkom prije pečenja. Volite li hrskavu koricu, ali mrzite kad se previše mrvi, potrudite se da je u receptu koji koristite među sastojcima za podlogu uz kekse i maslac također i nešto šećera - prilikom pečenja šećer i maslac će se otopiti i stopiti vezujući mrvice keksa u cjelinu.

Treća stvar na koju treba pripaziti je da su krem sir, vrhnje i jaja sobne temperature. Sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka na vrijeme, jer ovo je jedna od ključnih stavki za uspjeh!

Eto sad kad je sve jasno, nudimo vam jedan od boljih recepata za ovu predivnu tortu od sira. 

New York Style Cheesecake

Sastojci

Kora

280 g graham krekera
110 maslaca
70 g šećera
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli

Krema:

900 g Philadelphia krem ​​sira (približno 5 pakiranja)
300 g šećera
250 g kiselog vrhnja
3 žlice kukuruznog škroba (Gustina)
4 jaja (L) + 1 žumanjak
2 žličice soka od limuna 
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

Usitnite kekse, pomiješajte ih sa šećero, otopljenim maslacem i ostalim sastojcima pa ih utisnite u kalup za tortu pazeći da prekriva i stranice. Po želji premažite površinu kore bjelanjkom pa je pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.

Za kremu vilicom pomiješajte jaja, limunov sok i vaniliju. Odvojeno srednjom jačinom miksajte krem ​​sir sobne temperature dok ne postane gladak (pola minute do minutu). Dodajte šećer i kukuruzni škrob, promiješajte najprije ugašenim mikserom da se ne praši pa zatim upalite mikser na manju jačinu i miksajte dok se ne ujednači. Uz miksanje na najnižoj jačini postupno (u 3-4 serije) dodajte smjesu od jaja. Na kraju špatulom umiješajte kiselo vrhnje.

Kalup s korom obložite folijom, ulijte kremu na koru pa lagano lupnite par puta da izađu mjehurići zraka. Stavite kalup u veću posudu punu vruće vode i ubacite sve u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva pa pecite oko sat i 40 minuta, odnosno dok površina nije čvrsta, ali je kolač još elastičan i lagano se ljulja kad ga zatresete. Ako za vrijeme pečenja površina počne previše hvatati boju, prekrijte je komadom folije ili papira za pečenja.

Kada je torta pečena, ostavite je u pećnici, isključite je i otvorite vrata. Ostavite da odstoji sat vremena.

Nakon sat vremena, tortu stavite u hladnjak nekoliko sati ili preko noći. Sljedeći dan izvadite tortu iz kalupa, narežite i po želji poslužite sa svježim voćem ili preljevom od voća skuhanog sa šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 10:19