StoryEditorOCM
Slatkogotov za čas

Namaz od limuna bez mlijeka i jaja gotov je za čas i savršen s palačinkama! Zbog ovog sastojka potrebno je manje šećera

Piše T. S. M.
21. listopada 2024. - 11:58

Lemon curd je nekoć bio teška nepoznanica na ovim prostorima, a onda je preko noći postao izrazito popularan. Međutim, taj aromatični namaz s okusom limuna za mnoge je zabranjen - sadrži mlijeko i jaja, a pored toga i popriličnu količinu šećera. Kakva šteta, jer super je kao dodatak slasticama ili u ulozi namaza za palačinke, tost i kekse...

Srećom, postoje alternative, a jedna od njih je zaista iznimno jednostavna za pripremu. Riječ je o namazu čiji su glavni sastojci sok od limuna i škrobno brašno. Šećera treba dodati zaista malo i to zahvaljujućo četvrtom sastojku, a taj je  - sok od naranče. Sok od naranče dodaje se kako bi ublažio izrazitu kiselost soka od limuna pa upravo zbog toga u ovaj recept ide samo 40 grama šećera.

image
Shutterstock

Ako, pak, želite baš čisti okus limuna, tada navedenu količinu soka od naranče zamijenite sokom od limuna, a količinu šećera udvostručite ili stavite onoliko šećera koliko odgovara vašem ukusu.

Namaz od limuna

Sastojci:

100 ml soka od limuna
100 ml soka od naranče
40 g šećera
20 g kukuruznog škroba

Priprema:

Iscijedite dva do tri veća limuna pa procijedite sok kroz fino cjedilo kako bi postao bistar. Odmjerite 100 ml. Zatim ocijedite jednu do dvije naranče i napravite isto.

Stavite šećer i kukuruzni škrob u lonac, promiješajte ih, a zatim im postupno, uz miješanje dodajte sok od limuna i naranče. Kad je smjesa homogena, stavite je na štednjak i kuhajte uz miješanje oko pet minuta, odnosno dok se krema zgusne.

Krema je spremna za korištenje čim je kuhana. Malo je ohladite i koristite kao dodatak palačinkama i slasticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 13:07