StoryEditorOCM
Slatkoodlična kombinacija

Mramorni kolač s borovnicama: biskvit je mekan poput pjene i jako sočan, a okus je fantastičan. Priprema se lako i brzo!

Piše T. S. M.
2. listopada 2024. - 17:14

Ponekad smo raspoloženi za kompliirane slalstice s puno slojeva i krema, a ponekad nam se ne da gnjaviti s takvim receptima i samo bismo pojeli nešto slatko. Ali da je dobro. I da je sočno. I da dobro izgleda jer možda ćemo se poželjeti pohvaliti...

Upravo takav kolač je jedna verzija mramornog, zaista se lako priprema, lijepo izgleda i sočan je, a okus mu je fantastičan. Od klasičnog se mramornog kolača razlikuje po tome što se umjesto kakaa ili čokolade koriste kupine ili borovnice. Najbolje su, dakako, svježe, ali poslužit će vam i zamrznute.

Ispecite ga po ovom receptu, okus borovnica bit će očaravajući, a biskvit će biti mekan poput pjene.

image
Shutterstock

Mramorni kolač s voćem

Sastojci

250 g borovnica
200 g šećera u prahu
190 g oštrog brašna
150 g maslaca
150 ml mlijeka
50 ml ulja
3 jaja
1/2 praška za pecivo
korica limuna
prstohvat soli

Priprema:

Borovnice isplahnite i stavite u posudu za kuhanje, dodajte im 25 g šećera u prahu (oduzmite od ukupne količine) pa kuhajte voće par minuta dok se ne smekša, a šećer se u potpunosti ne otopi. Smjesu s voćem ostavite da se malo ohladi pa je usitnite štapnim mikserom.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke miksajte dok se ne zapjene, zatim im dodajte oko 1/3 šećera i miksajte ih dok ne dobijete čvrsti snijeg.

Ostatak šećera miksajte sa žumanjcima, kad smjesa posvijetli i postane pjenasta dodajte im omekšali maslac pa miksajte dok se smjesa ne sjedini, a potom dodajte mlijeko, ulje i limunovu koricu (možete staviti i žličicu limunovog soka, ako želite).

Nakon što se smjesa ujednačila, dodajte brašno s praškom za pecivo i solju pa miješajte mikserom na najnižoj brzini dok se ne ujednači. Pomoću špatule umiješajte snijeg od bjelanjaka pa podijelite smjesu na dva dijela, jedan neka bude malo manji od drugog.

U manji dio smjese dodajte borovnice. 

U posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje stavite smjesu s borovnicama, na nju izlijte svijetlu smjesu pa pomoću drške kuhače lagano izmiješajte slojeve. 

Pecite kolač oko 35-45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 17:15