Mi smo se baš zaželjeli knedla, a vi?
Dok ne pristignu prve potpuno zrele šljive, knedle možete raditi i s marelicama. Nekima su ovakve knedle čak i draže od onih sa šljivama.
Legenda kaže da je Ferdinand I., car Austrije i hrvatsko-ugarski kralj, toliko volio Marillenknödel da ih je jednom poželio kad marelice nisu bile u sezoni, a kad su mu ukazali na taj problematičan detalj rekao je: "Uopće me ne zanima, ja sam car i želim knedle od marelica". Nažalost, nije nam poznato kako je ta zgoda završila.
Kako bi vam knedle s marelicama najbolje uspjele, bitno je pronaći zrele voćkice, jer nedozrele imaju neugodno kiselkastu aromu te, također, pri izradi tijesta ne koristiti previše brašna. Stoga svaku marelicu koju namjeravate uvaliti u knedlu dobro opipajte, a brašna najprije dodajte samo dio te ostatak stavite samo po potrebi.
Kako bi vam knedle s marelicama još bolje prijale, smjesi krušnih mrvica i maslaca dodajte i malo nasjeckanih badema.
Za potpuni užitak poslužite ih uz sladoled, najbolje onaj od vanilije, ili grčki jogurt kojem ste, po želji, dodali malo meda ili šećera i par kapi limunovog soka (no sasvim je dobar i bez toga).
Knedle s marelicama
Sastojci:
500 g krumpira
180-200 g brašna
50 g maslaca
50 g krušnih mrvica
1 žlica maslaca
12-15 marelica
1 jaje
šaka badema
šećer za posipanje
sol
Priprema:
Skuhajte krumpir u kori, ogulite ga pa ga usitnite gnječilicom ili ga protisnite kroz štrukapatatu. Dodajte mu oko 180 g brašna, malo soli, jaje i 50 g maslaca pa umijesite tijesto. Ako je jako ljepljivo i mekano, dodajte još brašna.
Od tijesta kidajte komadiće, oblikujte ih u diskove pa svakom na sredinu stavite očišćenu marelicu (ili polovicu, ako su velike), potom tijesto oblikujte u kuglicu s marelicom u sredini.
Kuhajte knedle u kipućoj, posoljenoj vodi desetak minuta pa ih vadite šupljikavom žlicom u vatrostalnu posudu.
Kad su kuhane, u tavi otopite,aslac, na njemu lagano prepržite nasjeckane bademe i krušne mrvice pa potom u tavu ubacite knedle. Ugasite vatru, a tavu malo zavrtite kako bi se sve knedle obložile mrvicama. Na kraju pospite knedle šećerom te ih poslužite uz sladoled od vanilije ili grčki jogurt.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....