
Treba li vam recept za jednostavan kolač s okusom nostalgije, upravo ste ga pronašli. Što kažete na jedan lijepi, sočan komad kolača od jabuka i kreme od vanilije? Katarina koju pratimo na Instagramu Mama Aleni objavila je nedavno recept za upravo takav kolač koji peče po receptu svoje mame.
Privuklo nas je to što se kolač radi bez brašna, ali kad smo počeli čitati kako se točno priprema, dobili smo dojam da ima još puno drugih prednosti. Jedna od njih je to što mu je biskvit vrlo sočan i to zahvaljujući ribanim jabukama i grizu, druga što je klasična kuhana krema obogaćena šlagom, što je čini laganom i pjenastom, a treći što se kolač može ukrasiti na puno lijepih načina, a nama se najviše sviđa Katarinin prijedlog koji uključuje šlag i sjeckane orahe.
Katarina napominje da je mjerna jedinica šalica od 2,5 dl te da se sjeckani orasi - ili lješnjaci, odnosno bademi - mogu ubaciti i u biskvit. Ovaj ćemo savjet sigurno poslušati!
Kolač od griza i jabuka
Sastojci:
Biskvit:
2 jaja
1 čaša šećera
1 čaša griza
1 čaša mlijeka
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
4 veće naribane jabuke
Krema:
7 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
130 g šećera
150 g maslaca
1 vrećica šlaga u prahu
Priprema:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom i postupno dodajte ulje, mlijeko i na kraju griz pomiješan s praškom za pecivo.
Žlicom umiješajte naribane jabuke. Prebacite smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup dimenzija oko 30x25 cm pa pecite 35 minuta na 180°C.
Pustite biskvit da se hladi i skuhajte kremu.
Pomiješajte puding i šećer u mlijeku, skuhajte prema uputama pa pokrijte i ostavite da se ohladi.
U ohlađenu kremu umiksajte omekšali maslac i vrećicu šlaga u prahu.
Na biskvit rasporedite kremu i stavite kolač na hlađenje, a ohlađen kolač ukrasite šlagom i pospite orasima, lješnjacima...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....