Za Josipa Broza Tita, pokojnog doživotnog predsjednika pokojne SFRJ važilo je da je veliki bonvinan i gurman, a skoro 35 godina od njegove smrti još se priča o tome koja je jela volio. S vremena na vrijeme oglasi se kuhar iz neke od njegovih rezidencija i otkrije vječno znatiželjnoj javnosti čime je znao razveseliti "ljubičicu bijelu", a jedan od recepata koji su još uvijek u opticaju odnosi se na (navodno) najdraži Titov kolač.
Taj je recept svojedobno objavila i Slobodna Dalmacija, a ako ste se ikad zapitali isplati li ga se isprobati, sad vam možemo dati odgovor. Jedna naša čitateljica, inače zaljubljenica u slastičarstvo, pohvalila se kako je ispekla najdraži Titov kolač po receptu koji je objavila Slobodna Dalmacija pa ga je podijelila, a objavila je i fotografiju koja svjedoči o tome kako joj je slastica uspjela. Mi bismo, onako po fotografiji, rekli - odlično. Javila se i još jedna obožavateljica slastica priloživši svoju fotografiju, a moramo vam priznati da njen kolač izgleda barem podjednako primamljivo.
Kako su im uspjeli kolači možete pogledati na Coolinarici, preciznije ovdje, a ako ste se nakon ove priče zainteresirali za ovaj recept, ponovit ćemo ga pa nam javite kako vam je uspio. Adresa je spiza@slobodnadalmacija.hr.
Titov najdraži kolač
Sastojci
Biskvit:
200 g šećera
100 g mljevenih oraha
5 žlica jake crne kave
5 žlica brašna
3 žlice ulja
4 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Krema:
200 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
400 ml mlijeka
10 žlica šećera
5 žlica brašna
3 žlice mljevenih oraha
2 žumanjka
1 vanilin šećer
Dodatno:
mljeveni orasi
naribana čokolada
Priprema
Žumanjke izmiješajte sa šećerom, dodajte im ulje, a potom crnu kavu i sve dobro izmiješajte pa uz daljnje miješanje postupno dodajte brašno s praškom za pecivo te na kraju mljevene orahe. U smjesu zatim oprezno umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Biskvit ulijte u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje (35x18 cm) pa ga pecite pola sata na 180 stupnjeva Celzija.
Pomiješajte žumanjke i mlijeko, dodajte im brašno te smjesu dobro izmiješajte mikserom. Stavite je na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok smjesa ne postane nalik pudingu.
Ostavite smjesu da se malo ohladi, a za to vrijeme na pari rastopite čokoladu i uz miješanje joj dodajte maslac, šećer, vanilin šećer i mljevene orahe. Kad se smjesa s čokoladom sjedinila, dodajte joj smjesu sa žumanjcima, dobro promiješajte i dobivenom kremom premažite biskvit.
Pospite kolač mljevenim orasima i struganom čokoladom pa ga dobro ohladite i narežite na kocke.