Nedavno smo vam pisali o domaćem džemu od smokava i sudeći po vašim reakcijama, ponudili smo vam baš pravu stvar u pravi čas. Danas vam nudimo nešto još bolje: recept za džem koji spaja smokve i grožđe.
Priprema nije osobito teška, a dodatak soka i korice limuna čini ga još boljim jer kiseli sastojak lijepo balansira okuse ujednačujući slatkoću glavnih sastojaka.
Ovaj džem je okus ljeta u Dalmaciji sačuvan u staklenci za dosadne i tmurne jesenske i zimske dane...
Džem od smokve i grožđa
Sastojci:
500 g smokava
500 g grožđa
500 g šećera
1 štapić cimeta
1 limun
Priprema:
Odrežite stabljike smokvama i narežite ih na komade od oko centimetra. Bobice grožđa prerežite na pola.
Ogulite vanjsku, žutu koru limuna pazeći da ne zahvatite bijelu pa je narežite na široke trake, a iz ostatka limuna ocijedite sok.
Stavite sve sastojke u lonac debjeg dna i kuhajte dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 45 minuta (ili dok ne postane dovoljno gusto da na žlici umočenoj u sirup možete povući postojan trag prstom). Ako je džem pregust, dodajte mu malo vode da se izjednači.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Bacite štapić cimeta i koricu limuna, stavite džem u sterilizirane staklenke i ohladite pa zaklopite, okrenite naopako i pospremite.