StoryEditorOCM
Slatkomažite i guštajte

Džem od smokve i grožđa osvojit će vas na prvi zalogaj: ima okus ljeta u Dalmaciji, a ovaj dodatak čini ga još boljim

Piše T. S. M.
20. kolovoza 2024. - 08:10

Nedavno smo vam pisali o domaćem džemu od smokava i sudeći po vašim reakcijama, ponudili smo vam baš pravu stvar u pravi čas. Danas vam nudimo nešto još bolje: recept za džem koji spaja smokve i grožđe.

Priprema nije osobito teška, a dodatak soka i korice limuna čini ga još boljim jer kiseli sastojak lijepo balansira okuse ujednačujući slatkoću glavnih sastojaka.

Ovaj džem je okus ljeta u Dalmaciji sačuvan u staklenci za dosadne i tmurne jesenske i zimske dane...

Džem od smokve i grožđa

Sastojci:

500 g smokava
500 g grožđa
500 g šećera
1 štapić cimeta
1 limun

Priprema:

Odrežite stabljike smokvama i narežite ih na komade od oko centimetra. Bobice grožđa prerežite na pola.

Ogulite vanjsku, žutu koru limuna pazeći da ne zahvatite bijelu pa je narežite na široke trake, a iz ostatka limuna ocijedite sok.

Stavite sve sastojke u lonac debjeg dna i kuhajte dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 45 minuta (ili dok ne postane dovoljno gusto da na žlici umočenoj u sirup možete povući postojan trag prstom). Ako je džem pregust, dodajte mu malo vode da se izjednači.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Bacite štapić cimeta i koricu limuna, stavite džem u sterilizirane staklenke i ohladite pa zaklopite, okrenite naopako i pospremite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 04:49