
Miris svježe ispečenih kolača i peciva svakom će sladokuscu uljepšati dan, a čak će i one s manjkom apetita navesti da promisle kako bi ih lijepo bilo zagristi i osjetiti im okus. Imamo recept koji će vas uvjeriti u istinitost ove tvrdnje, evo slastice za koju ćete jedva dočekati da se malo ohladi da biste napokon mogli uživati u prvom zalogaju.
Nina Bedrica koju pratimo na Instagramu Slatka iskušenja otkrila nam je kako radi cimet rolice - s jabukama. Taj zgodan mali dodatak uobičajenom nadjevu slasticu čini još ukusnijom i sočnijom, a cimet i jabuke su provjereno dobra kombinacija na koju malo tko može ostati ravnodušan.
Nama se ideja jako svidjela, a kako je riječ o pravoj maloj slatkoj čaroliji mekanog tijesta i finog, mirisnog nadjeva, vjerujemo da ćete ju rado sprovesti u djelo. S obzirom na to da priprema uključuje ponešto vremena za dizanje, ne duljimo više s uvodom nego se bacimo na posao. Evo recepta.
Cimet rolice s jabukama
Sastojci:
Tijesto:
500 g brašna
1 suhi kvasac
prstohvat soli
60 g šećera
300 ml mlijeka
140 g maslaca
Nadjev:
500 g jabuka
4 žlice šećera
2 žlice cimeta
komadić maslaca (oko 20 g)
Premaz
1 jaje
1 žlica mlijeka
Preljev:
70 g krem sira
50 ml jogurta
Priprema:
Očistite i naribajte jabuke, ocijedite višak soka, pa dodajte šećer i cimet te sve izmiješajte.
Zatim stavite maslac u posudu na laganu vatru i otopite ga, pa dodajte pripremljene jabuke. Kuhajte uz miješanje dok ne omekšaju pa ih ostavite da se hladi (može biti mlako, ali ne vruće).
Za tijesto stavite brašno, kvasac, sol i šećer, promiješajte, pa dodajte mlijeko i maslac (sobne temperature) narezan na listiće i miksajte nastavcima za tijesto dok se sve ne poveže. Trebat će vam malo vremena, budite strpljivi i nemojte dodavati više brašna. Na kraju stavite tijesto u posudu, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže na toplom 40-ak minuta.
Kad se digne, nemojte ga mijesiti, samo ga razvaljajte i nadjenite nadjevom. Zatim ga zarolajte i izrežite rolice. Stavite ih u posudu na koju ste stavili papir za pečenje. Premažite rolice jajem pomiješanim s malo mlijeka i pecite ih oko pola sata na 180°C, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Kad je gotovo, ohladite koliko možete izdržati da ne probate. Po želji, tko voli, može dodati preljev (smiksajte krem sir i jogurt, povećajte količinu ako ćete za sve).
Komentari (0)
Komentiraj