StoryEditorOCM
Slatkosavršen spoj okusa

Cheesecake pita s pečenim breskvama i hrskavim mrvicama: prava je bomba, a nije je teško napraviti. Ovo je ključno...

Piše T. S. M.
20. srpnja 2024. - 13:24

Nama nikako nije dosta kolača s breskvama, a ako ste u sličnom raspoloženju te pritom toliko slabi na torte od sira da vam zbog njih nije teško upaliti pećnicu, onda imamo baš savršen recept za vas. Ono što je posebno kod ovog cheesecakea su dvije stvari. Prva je da jako podsjeća na dobru staru pitu od sira, a druga je da mu je u nadjevu, osim kremastog sira, i sloj s breskvama, ali ne bilo kakvim nego pečenim.

Pečene breskve predivan su dodatak slasticama, a funkcioniraju i kao savršen spoj sa sladoledom od vanilije. U slučaju ovog cheesecakea, kojeg bismo mogli nazvati i pitom, zaista se isplati malo potruditi oko tog sočnog ljetnog voća, kako bi kolač učinilo još boljim.

Dodatni sloj hrskavog crumblea je dobdodošao dodatak, ali slastica je dobra i bez njega pa odluku hoćete li ga staviti prepuštamo vama. Ako ga odlučite preskočiti, samo prepolovite količinu sastojaka za tijesto, a ako ćete ga ipak napraviti, bitno je da se ostatak tijesta jako dobro ohladi - nekih 15 do 20 minuta prije ribanja ubacite ga u zamrzivač. Volite li baš jako hrskavo, možete ga kombinirati s nasjeckanim bademima.

Cheesecake pita s breskvama

Sastojci:

Tijesto:

350 g brašna
200 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
prstohvat praška za pecivo

Krema:

500 g krem sira
4 žlice šećera
sok jednog limuna

2 jaja

Dodatno:

500 g breskvi
šećer u prahu 

Priprema:

Za tijesto pomiješajte sve sastojke radeći brzo da se maslac ne otopi. Nemojte puno mijesiti da tijesto ne postane gnjecavo i u konačnici žilavo. Ako je potrebno, dodajte žlicu hladne vode. Tijesto zatim podijelite na dva dijela, jedan stavite u hladnjak, a drugi utisnite u uži i viši kalup za pečenje premazan maslacem i posut brašnom.

Dok se tijesto odmara u hladnjaku, ispecite breskve. Očistite ih i narežite pa ih u ravnomjernom sloju rasporedite po limu za pečenje i pecite oko polaa sata na 180 stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi o zrelosti voća, trebale bi omekšati, ali ne u potpunosti jer će se još peći. 

Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, ‘na slijepo‘, odnosno bez nadjeva, obloženo papirom za pečenje i opterećeno suhim grahom ili rižom 10-ak minuta.

Za to vrijeme napravite kremu: izmiksajte navedene sastojke pa dobivenu kremu stavite na podlogu od keksa i vratite cheesecake u pećnicu na dodatnih 20 minuta i smanjite temperaturu na 175 stupnjeva.

Izvadite kolač, prekrijte ga pečenim breskvama pa preko njih naribajte ostatak tijesta te sve zapecite još nekih 15-20 minuta, odnosno koliko je potrebno da naribani sloj tijesta na vrhu slastice dobije boju i popstane hrskav.

Pustite kolač da se ohladi pa ga pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 04:41