
Obožavatelji Nutelle, pažnja, pažnja! Imamo novi recept za tortu s tim omiljenim namazom i ovaj je zaista nešto posebno. Torte s Nutellom već su dobro poznata stvar, ali uz malo ljubavi prema slasticama i dobrom dozom mašte čak i svima znani recepti mogu se baš lijepo nadograditi.
Za našu novu slatku opsesiju kriv je Josip Gavran kojeg pratimo na Instagramu Woodie Foodie. Očarao nas je receptom za prelijepu tortu s puno slasnih slojeva, a volite li, poput nas, kolače koji su jako kremasti, i vama će doći želja da ga što prije isprobate.
Priprema nije baš najjednostavnija, ali sudeći po viđenome, trud se itekako isplati. Josip nas uvjerava da torta unatoč tome što je protkana s čak tri sloja Nutelle nije pretjerano slatka i tvrdi kako je krema kojom se premazuju kore s mljevenim lješnjacima toliko dobra da će ju zasigurno koristiti i u drugim desertima. Jedva čekamo vidjeti što će smisliti...
Torta s Nutellom i bourbon vanilijom
Sastojci:
Krema od vanilije:
650 ml mlijeka
80 g gustina
30 g bourbon vanilin šećera
80 g šećera
5 žumanjka
50 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja
Kore:
5 bjelanjaka
100 g šećera
125 g mljevenih lješnjaka
Dodatno:
300 g Nutelle
Priprema:
Gustin, šećer, bourbon vanilin šećere, žumanjke i 50ml mlijeka dobro izmiješajte. Preostalo mlijeko u većem loncu na vatri srednje jačine zagrijte do točke vrenja uz povremeno miješanje, pa u isto umiješajte pripremljenu smjesu. Nastavite kuhati uz konstantno miješanje nekoliko minuta, nakon čega kremu možete maknuti s vatre i površinski prekriti prijanjajućom folijom. Ostavite da se ohladi, a vi krenite u pripremu kora.
U posebnoj posudi vrhnje umiksajte u čvrst i stabilan šlag, pa onda i maslac umiksajte u kremu bez prethodnog pranja žica, jer za to nema potrebe. Miksajte 3-4 minute kako bi krema postala jednolična, bez grudica, pa u istu špatulom umiješajte i šlag.
Mikserom izradite snijeg od bjelanjaka postepeno dodavajući šećer. Kada dobijete glatku smjesu, špatulom lagano umiješajte i lješnjak. Na papiru za pečenje papira napravite tri kružnice promjera 18cm, pa pecite 20-ak minuta na 170°C. Kore su pečene kada poprime zlatno-smeđu boju. Okrenite kore na drugi papir, pa uklonite ovaj na kojem su se pekle. Ostavite da se ohlade.
Slažite redom kako je vidljivo na fotografiji.
U posljednji sloj Nutelle možete dodati i jako malo vrhnja za šlag, kako bi glazura bila povoljnija za rezanje, a oni unutarnji slojevi svakako će biti malo vlažniji zbog kora i kreme.
Nutellu možete lagano i zagrijati u mikrovalnoj kak biste je lakše rasporedili po površini, no nemojte pretjerati. Također, nemojte s Nutellom ići do kraja da ne bi prošla pored kore i iscurila ispod folije. Predlažem da slastičarskom vrećicom napravite obruč od kreme uz rub acetatne folije, pa tek onda rasporedite Nutellu u sredinu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....