Brzi ručkovi, a pogotovo oni kombinirani sa sastojcima koje imamo u frižideru su ponekad najbolje rješenje kad smo u stisci s vremenom. Nismo ograničeni sastojcima, imamo slobodu poigrati se maštom i pripremiti ukusno jelo. Jedan baš takav recept su zapečeni njoki s graškom i šunkom. Bit ćemo iskreni, čim je nešto zapečeno u pećnici, ima meke i hrskave sastojke i rastopljeni umak - nama se sviđa! A sad je riječ o njokima, malo maslaca, šunke, graška, češnjaka, vrhnja i malo parmezana. Zajedno sa začinima ovo će biti bogat i zasitan ručak s kojim ćete razveseliti sve ukućane. Potrebno je skuhati njoke prema uputama na pakiranju i pripremiti umak u tavi dok se pećnica zagrijava, a potom sve staviti na 20 minuta da se zapeče. Recept je jednostavan, a možete se poigrati sa sastojcima, dodati nešto po svom guštu ili prema onome što imate u frižideru. I to je to - jednostavno, fino i super ukusno.
Zapečeni njoki s graškom i šunkom
Sastojci:
400 g njoka
2 žlice maslaca
100 g šunke
2 češnja češnjaka
200 ml vrhnja za kuhanje
50 g parmezana
150 g graška
sol i papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, Njoke skuhajte u posoljenoj vodi i izvadite ih čim isplivaju na površinu. Maslac rastopite u tavi i lagano zapecite kockice šunke. Kad je šunka gotova, izvadite je sa strane, a u tavu ubacite češnjak nasjeckan na sitno i vrhnje. Pržite dok se sve ne reducira za trećinu, a onda dodajte naribani parmezan i sve pomiješajte.
Posolite i popaprite. Po želji možete dodati još koji začin. Dodajte skuhane njoke i polovicu graška pa kuhajte još koju minutu na laganoj vatri. Sve premjestite u posudu za pečenje i pecite dok se smjesa ne zgusne - otprilike 15-20 minuta. Izvadite iz pećnice i dodajte preostali grašak i kockice šunke i poslužite.