Kad ne smijete - ili ne želite - jesti brašno, na popisu hrane koja ne dolazi u obzir nije samo kruh. Otpisane su vam palačinke, kolači, torte, ali i slana jela koja vam se, jer tako to obično biva, počnu jesti baš kad shvatite da vam ne bi trebala biti na jelovniku.
Recimo, quiche.
Niste ga se sjetili mjesecima, a čim ste prekrižili brašno, čini vam se da ga viđate na svakom koraku.
Srećom, postoji način za uživati u toj finoj slanoj piti, a da vam brašno ne dođe niti blizu. Koru ćete napraviti, pazite sad ovo, od krumpira. I stvarno je jednostavno. Krumpir ćete skuhati u komadu, ako je mlad ne morate ga ni guliti, a zatim ćete ga zgnječiti u jednom potezu. Kako? Samo ga rasporedite po kalupu za quiche pa uzmite lonac koji je nešto uži od kalupa za quiche te ga dobro pritisnite o krumpire i tako ih pretvorite u koru za quiche.
Odabir sastojaka za nadjev prepuštamo vašem ukusu. I savjesti. No nudimo vam jedna dobar recept pa ga vi prilagodite svojim prehrambenim navikama.
Quiche od krumpira
Sastojci:
850 g krumpira
500 ml creme fraiche ili kiselog vrhnja
170 g slanine
100 g sira
2 glavice ljubičastog luka
2 stabljike mladog luka
sol, papar
Priprema:
Skuhajte krumpir u kori u dobro posoljenoj vodi, ocijedite ga i ogulite pa ga rasporedite unutar kalupa za quiche. Loncem čiji je promjer za 3-4 cm manji od kalupa za quiche dobro pritisnite krumpire da se spljošte uz dno i stranice kalupa.
Za nadjev pomiješajte kiselo vrhnje ili creme fraiche sa solju i paprom pa ga nanesite preko krumpira. Slaninu narežite na kockice i prepržite da postane hrskava. Izvadite je iz tave, malo ocijedite na kuhinjskom papiru pa je rasporedite po nadjevu, prekrijte lisnato narezanim lukom i po svemu rasporedite naribani sir.
Pecite 20 minuta na 200°C te prije posluživanja pospite sitno sjeckanim mladim lukom.