StoryEditorOCM
Slanoiz bakinog recepta

Uz ovaj trik skuhat ćete najukusniji fažolet kojeg ćete htjeti jesti cijelo ljeto! Sve je jednostavno, brzo i sezonski

Piše SD SPIZA
4. srpnja 2023. - 12:14

U ljetnim mjesecima marinirani fažolet bit će savršen prilog uz vaša jela i glavna zvijezda ljetnih zabava ili roštilja. Trik je u pripremi - evo kako to rade talijani. Recept ne može biti jednostavniji, a maksimalno koristi blagodati mediteranske kužine. Fažolet će u imati odličan okus, a možete ga jesti kao hladnu salatu ili ostaviti na sobnoj temperaturi.

Trik je u dobroj marinadi. Što fažolet dulje upija ocat to će one biti ukusnije. Marinirajte sat ili dva, a možete i ostaviti preko noći kako bi dobili najbolji mogući okusa. Što duže sve odstoji dobit ćete bolje okuse. Također začinsko bilje daje dimenziju i dodatni okus ovom jelu. Ručnim kidanjem bosiljka i mente oslobađaju se njihova mirisna ulja bez da postaju smeđi i vlažni, a u kombinaciji s fažoletom dati će poseban intenzitet. Uključivanje balzamičnog octa ovdje znači da ćete dobiti onu oštru kiselost sa samo daškom slatkoće. Ocat također malo omekša fažolet. Dakle, ako se vam se čini nedovoljno kuhanim, ne brinite - ocat će ga malo razgraditi, što će rezultirati savršenom teksturom nakon noći u hladnjaku.

Marinirani fažolet

Sastojci:

1/5 kg svježeg fažoleta
⅓ žlice maslinovog ulja
3 žlice balzamičnog octa
2 češnja češnjaka, zgnječena
Prstohvat pahuljica čilija 
Šaka svježeg bosiljka
Šaka svježe metvice
Sol i papar

Priprema:

Fažoletu odrežite vrhove stabljika, također prepolovite ih ako su predugačke da budu veličine zalogaja. Kratko isperite u cjedilu. Napunite veliki lonac vodom, obilno posolite i zakuhajte. Dok vam se voda zagrijava, napunite veliku zdjelu hladnom vodom i puno leda. Kad voda zavrije, dodajte zelene mahune i blanširajte 3 minute. Odmah ocijedite i prebacite u ledenu zdjelu. Nakon 5 minuta ponovno ocijedite, uklanjajući led sa sita.

U novu zdjelu dodajte ulje, ocat, češnjak, čili pahuljice, pola bosiljka, pola mente te sol i papar. Pomiješajte da se sve sjedini. Ubacite fažolet u marinadu i promiješajte da se sjedini. Kušajte i prilagodite razinu začina i octa po želji. Ostavite u hladnjaku 8 sati ili preko noći, promiješajte nekoliko puta kako biste bili sigurni da je cijeli fažolet utopljen u marinadu. Kad ste spremni za posluživanje, ukrasite ostatkom bosiljka i mente. Možete ga poslužiti hladnog ili na sobnoj temperaturi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 07:35