Pravi je užitak komadom dobrog, friškog domaćeg kruha pokupiti s tanjura dobar zalogaj aromatičnog pesta. A zamislite tek kako je dobro kad se pesto i kruh spoje još i prije nego se kruh ispekao te se tome priroda i obilata količina sira...
Zapravo, ne morate zamišljati. Netko ga je već napravio. A taj netko je Teuta Mihalić koju pratimo na Instagramu Bake With Teuta. I sve nam je otkrila te nam poslala fotografije koje vrlo jasno objašnjavaju ono što je najbitnije pri izradi ovog divnog peciva - a to je osobit način motanja.
Ako ste upoznati s načinom izrade babke (da, to je ona slastica s čokoladom oko koje su Jerry Sainfeld i Elaine Bennes upali u tešju dramu u petoj sezoni showa Seinfeld) primijetit ćete da je manje više isti.
Ako niste, eto sad ćete znati kako se radi baka, kao i kako se radi pesto kruh.
Pesto kruh
Sastojci:
500 g brašna
1 vrećica suhog kvasca
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
1 žlica meda
pesto
sir
Priprema:
Aktivirajte kvasac s malo tople vode, brašna i šećera, kad se digne pomiješajte ga s ostatkom brašna i šećera te im dodajte maslinovo ulje, sol i med. Umijesite tijesto i ostavite ga da se diže oko sat vremena.
Tijesto zatim razvaljajte, premažite pestom i pospite sirom. Zavijte ga kao roladu, a zatim je uzdužno presijecite na dvije dugačke polovice.
Dvije polovice tijesta potom isprepletite u pletenicu.
Pustite kruh da se odmori 20-ak minuta pa ga pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 25 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.