StoryEditorOCM
Slanoneobična metoda

Tko još pamti ovaj starinski recept za pržena jaja? Zahvaljujući jednom detalju puno su laganija i zdravija, a tek okus...

Piše T. S. M.
24. rujna 2024. - 07:05

Pitate li naše stare, nema ništa bolje večere od pjata tek ubrane zeleni uz friško, domaće jaje. No mi ne bismo imali ništa protiv takve kombinacije ni kad je riječ o ručku, pa čak ni o doručku. Uostalom, kaže se da je proteine poput jaja najbolje jesti u prvom dijelu dana jer jamče dugotrajnu sitost i čuvaju nas od grickanja između obroka.

A kad smo već spomenuli naše stare i friška, domaća jaja, evo jednog starinskog načina pripreme te namirnice. Jaja na čimbur. Da ne bude zabune, znamo mi što je čimbur, već smo vam o njemu pisali - riječ je o kripnom jelu u koje pored jaja idu luk, ponekad čak i mljeveno meso, a taj smo recept usvojili iz turske kuhinje. Vjerojatno je pod utjecajem tog jela nastao ovaj način pripreme jaja o kojem je riječ, barem ako je suditi po imenu a donekle i po metodi.

Za pripremu jaja na čimbur, na koja nas je podsjetilo jedno staro izdanje kultne Dalmatinske kuharice, koje ga upravo pod ovim nazivom spominje, uz jaja vam je potrebno malo masti te nešto vode i sol. Priprema se na sljedeći način: u tavi se uzavre malo vode, na nju se razbiju jaja pa se posole, a u drugoj se tavi uzavre malo masti (trebat će vam po jedna žlica na svako jaje). Kad mast proključa, grabi se žlicom i polijeva po jajima, a autorica kuharice navodi da su ovako pripremljena jaja laganija od prženih pa se mogu dati čak i bolesnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 07:07