Uz sve one lijepe blagdanske specijalitete koje ste pripremili, trebat će vam i jednako lijep kruh, a u tom ne slučaju najbolji izbor svečana verzija focaccije. Zamislite samo kako će se lijepo slagati s pršutom, sirom i francuskom salatom, da ne govorimo o tome kako će friškim, mekim domaćim kruhom biti lijepo pokupiti šug od, recimo, dobre pašticade...
Kruh koji posljednjih godinu-dvije uživa iznimmnu popularnost vaš je adut i u slučaju da vam nenadano banu gosti jer prema receptu koji smo dobili od Ive Horvat koju pratimo na Instagramu Beaditon, a ono što nam se posebno sviđa kod njega je to što je focaccia gotova za manje od sat vremena.
Rezultat je, poručuje nam Iva, jako mekan i ukusan pa je šteta ne pripremiti ovu focacciju čak i ako vam je nekim čudom uspjelo preostati nešto kruha. Iva nam predlaže da po tijestu rasporedimo i koju cherry rajčicu, maslinu te grančicu ružmarina te da focacciju, prije nego je ubacimo u pećnicu, obavezno pospemo krupnom slju te poškropimo maslinovim uljem. Ovo nam zvuči tako dobro da bismo ovu pekarsku poslasticu lako mogli pojesti i bez gore spomenutih delikatesa...
Brza focaccia
Sastojci:
Tijesto:
500 g brašna
315 ml mlake vode
10 g soli
11 g suhog kvasca
12 g šećera
Priprema:
Za početak pripremite šećer, kvasac i malo tople vode. Ostavite sa strane da se aktivira.
Pomiješajte brašno (po mogućnosti tip 00), sol i ostatak mlake vode. Dodajte aktiviran kvasac i mijesite 10 minuta. Ja sam koristila mikser.
Ostavite da si diže na toplome 20 minuta. Za to vrijeme pripremite topping po izboru, ja vam predlažem cherry rajčice, masline i ružmarin. Kad se tijesto dignulo, prebacite ga u nauljenu posudu za pečenje, polijte maslinovim uljem, dodajte što želite od dodataka i začina gore i dobro sve utisnite kao na videu. Nakon toga stavite u pećnicu na 230° otprilike 20 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....