StoryEditorOCM
Slanoza žlicu i grickanje

Šteta je ne imati ih na jelovniku dok traje sezona: donosimo vam tri popularna ljetna jela od tikvica - gotova za čas

Piše Sara Šarić
12. kolovoza 2024. - 07:05

Ljeto je u punom jeku, a njim i gušti omiljene spize i sezonskih namirnica. Jedna nam je posebno draga, pruža prijeko potrebno osvježenje, može se pripremiti na bezbroj načina i to brzo i jednostavno. Složit ćete se, sve ono što nam je, tijekom visokih temperatura važno.

Tikvice su povrće bogato vitaminima, mineralima i vlaknima te s niskim udjelom kalorija pa je idealno za vruće ljetne dane. Sadrže čak 94 posto vode i možemo ih koristiti u raznim slano-slatkim kombinacijama. Bilo da ih pripremamo s manistrom, pržimo, pečemo, punimo, ribamo u salate, kombiniramo s jogurtima ili jačim začinima i umacima... Opcija je zaista mnogo, a svaka je slasna i ukusna.

Prilikom kupovine važno je birati one tikvice sa sjajnom i neoštećenom korom. Pripazite da budu čvrste na dodir i bez "šupljeg" zvuka kada ih kucnete. Manje tikvice su obično sočnije, ukusnije i s manjim sjemenkama. Ako ih kupite više nego što možete odmah iskoristiti, svaku tikvicu zamotajte u papir i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Uz ove praktične savjete, donosimo vam i tri savršena ljetna jela od tikvica koja su jednostavna, brza za pripremu i idealna za grickanje u hladu na plaži. Sva tri jela su hranjiva, lagana i ukusna, i sigurni smo da će obogatiti vaš ljetni jelovnik. Bilo da ih jedete na žlicu, s jogurtom ili umjesto kruha, tikvice će zasjati kao zvijezda vašeg stola. Evo kako u njima možete uživati...

image
Shutterstock

Popečci od tikvica

Sastojci:

1 tikvica srednje veličine
1,5 šalica zobenih pahuljica (mjera - šalica 2,5 dcl)
1 jaje
500 g svježeg kravljeg sira
2 žlice sezamovih sjemenki
krušne mrvice
sol, papar
češnjak u granulama
vlasac

Priprema:

U zdjeli pomiješajte sir, jaje i naribanu tikvicu i dodajte sol, vlasac, biber i češnjak u prahu. Ubacite zobene pahuljice i sve izmiješajte. Pustite smjesu da odstoji kako bi zobene pahuljice “pokupile” vlažnost.  Smjesa bi trebala biti dovoljno gusta da je možete formirati u kuglice. Formirajte smjesu u kuglice pa kuglice “spljoštite” u oblik popečaka i uvaljajte svaki u kombinaciju krušnih mrvica i sezamovih sjemenki. Formirane popečke možete ispeći na tavi, u masnoći koja vam najbolje odgovara, ili na papiru za pečenje u pećnici, 35-40 minuta, na temperaturi od 180 stupnjeva.

Popečke možete poslužiti kao glavno jelo uz prilog po želji, a kada se ohlade, možete ih koristiti i umjesto kruha.

image
Shutterstock

Palačinke od tikvica

Sastojci:

2 tikvice
200 g brašna
1 pakiranje praška za pecivo
150 ml jogurta
150 ml mineralne vode
2 jaja
prstohvat soli
ulje za pečenje

Priprema:

Naribajte tikvice, posolite ih i pustite da odstoje 20-ak minuta, a potom ih dobro ocijedite. U drugu zdjelu pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Posebno umutite jaja, jogurt i mineralnu vodu. Ocijeđene tikvice dodajte u mokre sastojke. Dok miješate pjenjačom, polako dodajte suhe sastojke. Kada je smjesa gotova, zagrijte ulje u tavi za palačinke i pecite ih s obje strane dok ne porumene. Pritom temperaturu odmah smanjite jer su ove palačinke deblje od standardnih pa im treba više vremena da se ispeku. Kada palačinku okrenete na drugu stranu, temperaturu možete opet pojačati.

image
Shutterstock

Šalša od tikvica

Sastojci:

glavica crvenog luka
3 režnja češnjaka
2 srednje ili 3 male tikvice
konzerva pelate ili 15-ak cherry rajčica
maslinovo ulje
peršin
bosiljak
sol
½ žličice šećera

Priprema:

Luk i češnjak nasjeckajte na sitno, posolite pa popržite na maslinovu ulju dok luk ne požuti. Dodajte na kolutove narezane tikvice, peršin i bosiljak, pa sve još malo popržite na luku. Potom ulijte 1 dcl vode i pustite da kuha 10-ak minuta. Dodajte pelate ili cijele cherry rajčice i kuhajte još 15-ak minuta dok se ne reducira višak tekućine. Dodatno posolite i popaprite.

Šalšu pomiješajte s manistrom ili je iskoristite kao umak uz hrskavi kruh. Što god da odlučiti, kao i ona klasična šalša, ovo je pravi ljetni umak koji će oduševiti i one najmanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 19:26