StoryEditorOCM
Slanookusi ljeta

Starinsko jelo s paprikama priprema se brzo i jednostavno, a super je kao prilog ili lagani obrok. Ima smiješno ime...

Piše Tea Sumić Miletić
19. srpnja 2024. - 11:05

Ako vam je volja za kuhanjem po ovim vrućinama izrazito niska, a ipak volite lijepo jesti, samo što vam nije drago kad vas obrok puno "umete", nudimo vam rješenje. Uključuje paprike i kruh od jučer te još par dodataka za bolji okus, kojima, po želji možete pridružiti još ponešto, recimo slane inćune, pečene bademe i tome slično, kako bi jelo ostalo vjerno svom izvornom receptu.

Inače, riječ je o jelu sa Sicilije i zove se i pipi ca muddica, što možda zvuči pomalo smiješno, ali u prijevodu je sasvim obično: paprike s krušnim mrvicama. 

Izvorno se paprike pune, a u nadjev ulaze i gore spomenuti sastojci, no kako vam se to, za pretpostaviti je, ne da, ovo je pojednostavljena verzija koja za izvornom ne zaostaje puno po okusu. Brzo je gotova, može poslužiti kao lagani obrok ili kao prilog, dobra je i hladna, a pomalo podsjeća na piperatu, za koju smo vam nedavno ponudili dobar recept (potražite ga ovdje).

Paprike s krušnim mrvicama

Sastojci:

150 g starog kruha ili krušnih mrvica
80 g crnih maslina
80 g kapara iz soli
5 žlica maslinovog ulja
4 paprike
2 režnja češnjaka
sol, papar

Priprema:

Pirjajte češnjak na laganoj vatri na 2 žlice maslinovog ulja, zatim dodajte paprike, očišćene od sjemenki izrezane na široke trake. Prekrijte poklopcem i pustite da se kuha desetak minuta, dok paprike ne omekšaju.

Pomiješajte isprane kapare s nasjeckanim maslinama, dodajte ih paprikama i pirjajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta.

Izvadite paprike iz tave, zajedno sa sokom koji su pustile, smanjite vatru, dodajte ostatak ulja i na to stavite usitnjeni (u blenderu) stari kruh ili krušne mrvice. Pržite krušne mrvice na ulju dok ne postanu hrskave, vratite paprike, kušajte treba li još soli, popaprite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 02:10