StoryEditorOCM
Slanona talijanski način

Paprike bolje od punjenih i pečenih: ovo je jelo specijalitet, jede se na različite načine, a gotovo je za 15-ak minuta

Piše T. S. M.
18. srpnja 2024. - 11:28

Kupili ste paprike, ne da vam ih se puniti ni peći i sad ne znate što biste s njima. Lako nam je zamisliti taj scenarij kad je vani toliko vruće da je pravi zločin upaliti pećnicu ili se odlučiti za kuhanje jela koje iziskuje više od 15 minuta kuhanja.

Srećom, postoji puno dobrih rješenja, a jedno od njih je peperonata, talijansko varivo od povrća koje se obično sastoji od paprike, rajčice i češnjaka. Za pripremu se obično koriste paprike babure, po mogućnosti različitih boja kako bi jelo izgledalo ljepše, no poslužit će vam i druge vrste, različitih boja i stupnjeva ljutine, odnosno slatkoće.

Može se koristiti kao umak za tjesteninu, može se poslužiti uz rižu ili palentu te kao prilog mesnim i ribljim jelima, dobro je kao nadjev za bruschette, a ukusno je i kad se posluži hladno.

Ovo je, u svakom slučaju, jelo za koje je uputno "poduplati" recept pa ga držati u hladnjaku i trošiti po potrebi. 

image
Shutterstock

Peperonata

Sastojci:

500 g rajčica
400 g paprika
4 žlice maslinovog ulja + još po potrebi
4 žlice nasjeckanog začinskog bilja
2 češnja češnjaka 
1 ljubičasti luk
1 limun
1 prstohvat crvene paprike 
sol, papar

Priprema:

Oerite i narežite paprike na trakice, a ljubičasti luk na kockice. Na zagrijanom ulju prepržite luik, kad počne hvatati boju dodajte paprike pa pirjajte sve skupa dok povrće ne omekša, nekih 10-ak minuta.

U međuvremenu narežite rajčice i usitnite češnjak. U tavu najprije dodajte češnjak, pirjajte ga oko pola minute dok ne zamiriše pa dodajte rajčice, posolite, poklopite i kuhajte 5-6 minuta, dok rajčice ne puste sok.

Iscijedite sok iz pola limuna i naribajte malo korice (po želji) pa ih dodajte u tavu, promiješajte i maknite s vatre pa dodajte još malo ulja (po želji) i začinsko bilje, promiješajte i poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:52