StoryEditorOCM
Slanoužitak bez kajanja

Sočni složenac s kremastim preljevom lagan je, a zasitan: nitko ne bi pomislio da je ovo glavni sastojak ukusnog nadjeva

Piše T. S. M.
27. svibnja 2024. - 11:27

Danas ćemo nešto lagano, ali ukusno. Na prvi pogled ne biste pogodili da je riječ o jelu bez mesa, ali ovaj fini složenac, koji možete zvati lazanjama ili musakom, premda nije ni jedno ni drugo, u sredini krije nadjev s pomalo neočekivanim sastojkom: umjesto mljevenog mesa, u glavnoj je ulozi - leća. 

Prednost leće je u tome što sadrži više željeza i minerala od mesa, a sadržaj proteina im je podjednak. Nakon ovakvog obroka nećete biti gladni, ali nećete osjetiti ni sve one neželjene posljedice uživanja u obilnom objedu s puno mesa. Naprotiv, osjećat ćete se lagano i poletno, a neće vam nedostajati energije.

Ako ste vegetarijanac, za preljev od ricotte i grčkog jogurta odabertite zamjenske proizvode, a složenac umjesto parmezanom pospite naribanim tvrdim veganskim sirom.

Složenac od patlidžana i leće

Sastojci

Za nadjev:

450 g patlidžana
400 g rajčica
100 g leće
3-4 žlice maslinovog ulja
2 žlice nasjeckanog bosiljka ili  peršina
1 žlica koncentrata rajčice
2 režnja češnjaka
1 luk
1 crvena paprika
1 štapić cimeta
malo šećera
sol, papar

Za preljev:

125 g ricotte
125 g grčkog jogurta
​75 g parmezana
3 jaja
muškatni oraščić
sol, papar

Priprema:

Leću skuhajte al dente i ocijedite je.

Patlidžane narežite pa fetice posolite i ostavite ih da odstoje 20-ak minuta kako bi pustili gorčinu. Potapkajte ih kuhinjskim papirom pa ih ispržite na maslinovom ulju te ih ocijedite na kuhinjskom papiru.

U istu tavu dodajte nasjeckani luk pa ga pirjejte dok ne omekša, dodajte mu nasjeckanu papriku i češnjak pa pirjajte dok češnjak ne zamiriše. 

Dodajte koncentrat rajčice, promiješajte pa pržite minutu-dvije, dok koncentrat ne potamni. Dodajte nasjeckanu rajčicu iz konzerve, sol, prstohvat šećera i štapić cimeta te pirjajte nekoliko minuta, dok se umak malo ne zgusne.

Dodajte leću i peršin, promiješajte i maknite s vatre. Kad se malo ohladi kušajte treba li dodati još začina.

Za preljev pomiješajte ricottu, grčki jogurt, jaja, sol, papar i ribani muškatni oraščić.

Na dno vatrostalne posude posložite 1/3 količine patlidžana, prekrijte je polovicom smjese s lećom i rajčicama, složite još jedan red patlidžana te ga prekrijte ostatkom umaka i na vrh stavite preostali dio patlidžana. Prelijte umakom, pospite nasjeckanim bosiljkom ili peršinom i parmezanom pa stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva te pecite oko pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 12:21