Tražite li zgodnu ideju za prilog, glavno jelo bez mesa ili vam treba nešto zdravo, ali ne i dosadno, nudimo vam recept za pet. Napravite polpetice od povrća i jedne zdrave namirnice koja je toliko bogata proteinima da je mnogi koriste kao zamjenu za meso. Nije riječ o soji.
Nego o kvinoji. Kad se lijepo skuha i pomiješa s kratko prokuhanom brokulom, kvinoja postaje idealan sastojak ručka koji izgleda kao da smo išli udovoljiti želji za ne baš tako zdravim zalogajima. Samo što nismo, a ako ih ispečete u oećnici umjesto da ih ispržite u ulju, bit će još zdravije.
Nakon ovih polpetica nema straha od glasi jer kvinoja je poznata kao namirnica koja jamči dugotrajnu sitost i ne uzrokuje nagli skok šećera u krvi. Poslužite ih uz neki fini umak na bazi grčkog jogurta, maslinovog ulja i začina, a po želji u tu kombinaciju umiješajte i usitnjeni krastavac pa ćete dobiti osvježavajuću salatu koja se savršeno ljubi s ovakvim popečcima.
Popečci od kvinoje i brokule
Sastojci:
230 g očišćene brokule
200 g kuhane kvinoje
60 g krušnih mrvica
2 jaja
1 mladi luk
1 žličica sušenog kopra ili bosiljka
ulje za prženje
sol, papar
Priprema:
Brokulu narežite pa je ubacite u uzavrelu posoljenu vodu te je kuhajte dvije minute. Prebacite je u cjedilo, malo je pritisnite oblom stranom žlice ii ostavite da se dobro ocijedi. Nakon što se malo ohladila još je malo rukama stisnite da izađe što više tekućine.
Prebacite je u zdjelicu, dodajte joj nasjeckani mladi luk i skuhanu kvinoju, jaja, začine i krušne mrvice. Pomiješajte pa pustite da odstoji desetak minuta. Ako je smjesa previše rijetka, dodajte još malo krušnih mrvica.
Žlicom oblikujte popečke i spuštajte ih u vrelo ulje te ih pržite oko 4 minute sa svake strane. Gotovi su onda kad dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite ih na upijajuću kuhinjski papir, a kad se malo ocijede poslužite uz salatu i neki umak na bazi jogurta ili rajčice, no dobri su i kao prilog uz povrtna variva.