StoryEditorOCM
Slanopo starinski

Šalša od poma nije samo za polit‘ manistru! Pripremite je ovako i dobit ćete jelo koje se spominje i u Malom mistu

Piše T. S. M.
21. kolovoza 2024. - 11:32

Ako ovog ljeta još niste kuhali juhu i lešo meso sa šalšom od poma, znači da vam je bilo previše vruće. Jer ne možemo vjerovati da ne znate za tu legendarnu kombinaciju.

Spomenuo ju je, možda ćete se sjetiti, osebujni Galileo iz Smojinog Maloga mista, naljutivši pritom Domenika, svog brata i povratnika iz (J)Amerike. Domeniko je, u kultnoj sceni u kojoj Galileo sjedi na, da prostite, kondutu, kritizirao brata zbog stava da onaj koji radi treba jest juvu i meso, a onaj koji ne radi, juvu, meso i šalšu. Galileo mu je na to, kroz zatvorena vrata konduta, lijepo objasnio da onaj koji radi nema vremena za jesti šalšu.

image
Shutterstock

Radili vi ili ne, mi vam savjetujemo da iskoristite ovu normalizaciju temperatura za skuhati jednu dobru domaću juhu pa uz lešo meso poslužite i šalšu. Evo kako se priprema, ako ste kojim slučajem od onih koji misle da šalša služi samo za polit‘ manistru.

Šalša od poma 

Sastojci:

500 g rajčica
1 manja glavica luka
2 češnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina (po želji)
2 žlice maslinovog ulja
sol

Priprema:

Narežite luk i rajčice na kockice, a češnjak usitnite. Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne omekša pa mu dodajte ostale sastojke osim peršina. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata pa kušajte treba li dodati još soli (ili možda malo šećera, ako ste od onih koji u šalšu vole staviti i to).

Na kraju ubacite peršin, pomiješajte i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 00:11