StoryEditorOCM
Slanogurmanski doživljaj

Salata od krastavaca po ovom je receptu osobito ukusna: tajna je u neočekivanom dodatku i dobroj dozi svježih začina

Piše T. S. M.
12. lipnja 2024. - 14:12

Po vrućini nam osobito dobro prijaju salate, a jedna od omiljenih ljetnih salata je ona od krastavaca. Do sada smo je radili na bezbroj načina, vjerujemo da ste i vi isprobali mnoge recepte, a sada smo naišli na nešto vrlo zanimljivo. Ova salata od krastavaca priprema se na afričkoj obali Mediterana, a potječe iz Libanona. Poznata je pod nazivom fattoush, što u prijevodu znači salata od kruha, ali kako joj je jedan od glavnih sastojaka krastavac, spominjemo je u ovom kontekstu.

image
Shutterstock

Omiljene je jer lijepo osvježava i lagana je, ali i zbog toga što na zanimljiv način spaja okuse i različite teksture. Za njenu se pripremu koriste tanke beskvasne lepinje zvane khubz koje se najčešće prepeku ili bace na gril. U nedostatku se koristi pita kruh, tortilje ili neka druga tanka vrsta beskvasnog kruha.

image
Shutterstock

Pored krastavaca, koriste se, ovisno o receptu, i rajčice, različite vrste zelene salate, mlade mahune graška i drugo povrće. Važno je koristiti puno začina, među kojima su najvažniji svježa metvica, koja daje svježinu, te sumak, kojeg, u nedostatku, možete zamijeniti kombinacijom limunove korice, papra i kumina u prahu.

Fattoush

Sastojci:

4 manja krastavca
4 rotkvice
150 g mladog graška
150 g rukole ili matovilca
1 žlica sjeckane svježe metvice
1/2 žlice sjeckanog svježeg peršina

Za preljev:

1 ljutika ili 1/4 ljubičastog luka
1 režanj češnjaka
50 ml maslinovog ulja
25 ml balzamičnog octa
1/2 žličice meda
1/2 žličice soli
malo sumaka

Dodatno:

2 pita kruha ili tortilje
1 do 2 žlice maslinovog ulja
2 žličice mljevenog kima
prstohvat mljevene crvene paprike
sol 

Priprema:

Ako koristite mladi grašak, ne morate ga kuhati ako ne želite, u protivnom ga kratko prokuhajte u posoljenoj vodi i ostavite ga da se ohladi.

Zatim napravite preljev. Sitno nasjeckajte ljutiku i češnjak, dodajte im ostale sastojke i sve dobro izmiješajte pa ostavite da se okusi prožmu.

Za to vrijeme prepecite pita kruh ili tortilje: natrgajte lepinje, poškropite ih maslinovim uljem i pospite začinima pa ih pecite na 200 stupnjeva oko pet minuta ili malo više, ovisno o debljini. Izvadite ih iz posude za pečenje na tanjur da se brže ohlade.

Narežite krastavce i rotkvice, sitno nasjeckajte začinsko bilje. Dodajte grašak i prelijte preljevom. Promiješajte pa po vrhu stavite prepečene lepinje, lagano promiješajte i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 14:39