Ako ste naumili pohati piletinu pa ste već izvadili krušne mrvice, brašno i jaja - odmah ih pospremite. Zapravo, ostavite jaja. Ali prezla i brašno neće vam trebati - barem ako želite dobiti osobito sočnu piletinu s najhrskavijom, neodoljivom koricom. A zašto to ne biste željeli?
Umjesto uobičajenih sastojaka za pohanje trebat će vam jogurt, senf, nezaslađene kukuruzne pahuljice (cornflakes) i - plastična vrećica koja se može dobro zatvoriti. Ovo posljednje nije nužno, ali uvelike olakšava posao.
Evo kako se priprema pohana piletina po ovom receptu i u čemu je tajna. Ponajprije, u umaku koji će meso fino začiniti, a preuzet će ulogu standarrdnih sastojaka, brašna i jaja. Umak se priprema od jogurta, senfa, jaja i začina te malo mlijeka, a zahvaljujući posebnom sastavu, omekšava meso (za ovo je zaslužan jogurt) te mu daje ljepši okus (za ovo zasluge možete pripisati senfu i začinima).
Savršenu hrskavost, pored korice koja se stvara dok se prži opisani umak, dat će kukuruzne pahuljice, a ako vam nisu pri ruci, iskušajte ovaj trik: zamijenite ih kukuruznim tortilja-čipsom, samo ga prethodno stavite u vrećicu i lagano usitnite valjkom za tijesto.
E, da, vrećica. Nije vam potrebna samo za eventualno usitnjavanje sastojka koji glumi prezlu, nego i za lakše baratanje umakom: umak ćete ubaciti u vrećicu, a potom ćete u vrećicu ubaciti i meso. Dobro zatvorite vrećicu, sve malo promućkajte i vadite meso, komad po komad, pa ga valjajte u cornflakes, odnosno tortilja-čips.
Evo i recepta, da ne bude zabune...
Hrskava pohana piletina
Sastojci:
150-200 g nezaslađenog cornflakesa ili tortilja-čipsa
50 ml mlijeka
1 žlica jogurta
1 žličica senfa
1 pileća prsa, narezana na manje komade
1 jaje
češnjak u prahu
crvena paprika u prahu
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte jaja, mlijeko, jogurt, senf, češnjak u prahu, crvenu papriku u prahu, sol i papar. Stavite umak u vrećicu, dodajte mu meso, sve promiješajte, zatvorite vrećicu i ostavite je u hladnjaku oko 1 sat.
Kad ste spremni za pohanje, zagrijte ulje, usitnite cornflakes ili tortilja-čips, pomiješajte ih s malo soli i u smjesu močite komade mesa te ih pržite dok ne dobiju lijepu boju.