StoryEditorOCM
Slanosezonski

Pogledajte kako ova Splićanka po babinom receptu priprema omiljeno dalmatinsko jelo, svi su mu sastojci upravo u stađunu

Piše T. S. M.
16. travnja 2024. - 07:05

"Ovo je jedino doba godine kad bih mogla biti vegetarijanac", napisala je uz objavu koju vam jednostavno moramo prenijeti dalmatinska food blogerica koju pratimo na Instagramu Krupnjaci sa stola. A objavu je posvetila, na našu radost jer jednako razmišljamo, jednom dobro poznatom i omiljenom dalmatinskom jelu kao stvorenom za kasno proljeće: artičokima s bobom i bižima.

Znamo da svi znate kako se to radi, ali uvijek je lijepo ćirnuti drugome u pjat i doznati stavlja li u teću isto što i mi. Pa smo malo pažljivije proučili objavu. Koja kaže...

"Stari dalmatinski recept, a moj je mamin tj. babin. Uvijek mi miriše na još. Zelena menestra (isto babin recept) mi je najdraže zimsko jelo, a ovo - najdraže proljetno. I zato se uvijek veselim svibnju kad krenu artičoke, bob i biž. Ove godine je s vremenom sve naopako, pa je pazar već početkom travnja bio pun artičoka i boba. Biža još nema, ili ga ja nisam vidila, pa sam stavila smrznuti.

Priprema je opisana u filmiću, a koristila sam:

dec kvasine (za izbacit gorčinu i bube, ako ih ima)

10 srednjih artičoka (najbolje su mi, male su mi male, a one velike znaju bit tvrde)

pola kila očišćenog boba

kilo biža

maslinovo ulje

sol, papar, kopar

za pešt: usitniti 1 cijeli češnjak, vezicu petrusimula, 3-4 šake prezle, ulja maslinovog dosta, ali da ne pliva."

A sad evo i spomenuti "filmić".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 07:13