Nemate kruha, a ne možete ni skoknuti do omiljene pekare po najdražepecivo jer je nedjelja? Ne očajavajte, i sami se možete snaći i to bez pretjeranog truda i puno uloženog vremena. Otkrit ćemo vam kako ćete pripremiti fine, ukusne pogačice koje će vam uspješno zamijeniti i kruh i pecivo.
Ljepota ovog recepta je u jednostavnosti, a nama je osobito drago što ne zahtijeva kvasac, što znači da nema čekanja da se tijesto digne. Izvorno se koristi mlaćenica, sastojak koji zbog svojih svojstava pojačava djelovanje praška za pecivo, te tako čini pecivo prozračnim i mekanim. Ako vam nije pri ruci, uzmite 100 ml vode i 75 ml mlijeka pa u njih kapnite malo soka od limuna.
Mekane pogačice iz tave
Sastojci:
260 g brašna
175 ml mlaćenice
1 žlica maslinovog ili biljnog ulja
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
biljno ulje za prženje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
Zatim dodajte maslinovo ulje i umutite vilicom, postupno dodajte mlaćenicu i miješajte dok se tijesto skoro ne sjedini. Premjestite na lagano pobrašnjenu ravnu površinu i nježno mijesite dok ne dobijete kompaktno, ljepljivo tijesto (nemojte pretjerivati, bolje je kad se ne mijesi previše).
Podijelite tijesto na 5 loptica i spljoštite svaku dlanom. U taviu stavite ulja da prekrije dno pa ga zagrijte i pržite pogačice na srednje jakoj vatri dok ne porumene s obje strane. Ocijedite ih na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom i jedite tople.