StoryEditorOCM
Slanosočno i preukusno

Piletina u bogatom umaku topi se u ustima zahvaljujući maloj caki koja uključuje puno finih začina. Ovo je jelo hit!

Piše Spiza SD
3. kolovoza 2023. - 12:11

Jelo poznato kao Butter Chicken osvojilo je društvene mreže, a sasvim je jasno i zašto. Riječ je o jelu od piletine koja je zahvaljujući dobro začinjenoj marinadi sočna i meka tako da se topi u ustima, dok je umak u kojem se poslužuje svilenkasto gladak i bogat. Priprema ovog raskošnog jela puno je jednostavnija nego što bi se očekivalo, a svi koju su isprobali recept tvrde da je jelo fantastično ukusno.

Na popisu sastojaka su brojni začini od kojih neke možda nećete imati pri ruci pa vam predlažemo da ih zamijenite curryjem u prahu, a ghee (pročišćeni maslac) koji se spominje u receptu možete zamijeniti kombinacijom maslaca i ulja u jednakim omjerima. Umjesto lišća korijandera možete koristiti peršin, a umjesto svježih rajčica konzervirane.

Butter Chicken

Sastojci:

800 g pilećih bataka ili prsa bez kostiju i kože

Za marinadu:

120 ml jogurta
1 1/2 žlice usitnjenog češnjaka
1 žlica naribanog đumbira
2 žličice garam masale
1 žličica kurkume
1 žličica mljevenog kima
1 žličica crvenog čilija u prahu
1 čajna žličica soli

Za umak:

400 g rajčica 
240 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice gheeja
1 luk
1 1/2 žlice nasjeckanog češnjaka
1 žlica naribanog đumbira
1 žlica šećera
1 1/2 žličice mljevenog kima
1 1/2 žličice garam masale
1 1/4 žličice soli (ili po ukusu)
1 žličica mljevenog korijandera
1 žličica crvenog čilija u prahu 

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za marinadu pa im dodajte piletinu. Ostavite da se marinira 30 minuta do sat vremena (ili preko noći). 

U širokoj i dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. U dvije-tri ture pržite  komade piletine dok ne porumene, po 3 minute sa svake strane. Ostavite sa strane i držite na toplom. 

U istoj tavi zagrijte maslac ili ghee. Pržite nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte mu češnjak i đumbir te pirjajte 1 minutu dok ne zamiriše, zatim dodajte mljeveni korijander, kumin i garam masalu. Neka se kuha oko 20 sekundi uz povremeno miješanje.

Dodajte usitnjene rajčice, čili u prahu i sol pa Pustite da lagano kuha oko 10-15 minuta, povremeno miješajući dok se umak ne zgusne i postamni.

Maknite s vatre, stavite smjesu u blender i miksajte dok ne postane glatka. Možda ćete trebati dodati nekoliko žlica vode.

Ulijte umak natrag u tavu. Umiješajte vrhnje i šećer, dodajte piletinu i kuhajte desetak minuta dok se piletina ne skuha, a umak postane gust.

Ukrasite nasjeckanim korijanderom i poslužite s rižom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 09:40