StoryEditorOCM
Slanoideja za ručak

Piletina po starinskom receptu koji će vam postati najdraži: pripremu možete dovršiti u pećnici, a najbolja je ovako...

Piše T. S. M.
21. listopada 2024. - 15:21

Piletina cacciatore, pollo alla cacciatore odnosno starinsko je jelo za koje, kao što je s takvim jelima obično slučaj, postoji puno recepata. Popis sastojaka, pored piletine, obično uključuje luk, rajčicu, ponekad gljive i papriku, a neizostavni su vino i dobra doza začina: obično se dodaje ružmarin, može se koristiti i lovorov list, dok topli začini poput klinčića prizivaju izvorni, renesansni štih, što je dobro, jer ovo je jelo osmišljeno upravo u tom razdoblju, po uzoru na jela od divljači. 

Ono što je ipak ključno i ne može se preskočiti je dugo, polagano kuhanje, a što se tiče posluživanja, ovo jelo obično ide uz rustikalni kruh, tjesteninu ili palentu.

Piletina cacciatore

Sastojci:

400 g konzervirane rajčice
250 g gljiva
150 ml crnog vina
50 g maslina bez koštica
2 žlice maslinova ulja
​2 žlice nasjeckanog češnjaka
8 pilećih bataka
4 klinčića
1 luk
​1 mrkva
1 mala žuta paprika
1 mala crvena paprika
timijana, peršina i bosiljka po ukusu
sol, papar

Priprema:

Na zagrijanom ulju pržite batke po 3-4 minute sa svake strane, a zatim ih izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte usitnjeni luk pa ga pirjajte dok ne postane proziran.

Dodajte češnjak pa nakon pola minute i papriku narezanu na trakice, nasjeckanu mrkvu, gljive i začinsko bilje.

Kad povrće omekša, ulijte vino pa kuhajte oko dvije minute. 

Dodajte rajčicu i začine, vratite meso, ubacite masline pa sve dovršite na laganoj vatri ili zapecite u pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 20:34