Treba li vam u zadnji čas ideja za ručak, nudimo vam nešto jako zanimljivo i superpopularno. Recept je iz azijske kuhinje, ali je omiljen i u ostatku svijeta, a svidjet će se svima koji vole dobro začinjenu, pomalo slatkastu spizu. Piletina u umaku teriyaki mogla bi vam postati omiljeni način pripreme ove namirnice.
Omiljena je jer je vrlo sočna i lijepo začinjena, a u originalu se sprema s gotovim teriyaki umakom, koji možete i ‘lažirati‘ ako pomiješate sojin umak sa začinima koje otkrivamo u nastavku.
Možete koristiti pileća prsa ili neki drugi dio kokoše, ali naša preporuka su zabatci, jer su najsočniji.
Piletina u teriyaki umaku
Sastojci
6 pilećih zabataka bez kože i kostiju
30 ml soja umaka
50 grama meda
1 žlica octa od rižinog vina
2-3 centimetra dug komad đumbira
2 režnja češnjaka
1 žlica tostiranih sjemenki sezama
1 stručak mladog luka
2 žlice sezamovog ulja
sol
Priprema:
Piletinu osušite kuhinjskim ubrusom, posolite pa je pržite na zagrijanom ulju dok ne uhvati boju sa svih strana. Zatim u tavu dodajte naribani đumbir i zgnječeni češnjak.
Promiješajte sojin umak, med, ocat i 100 ml vode pa ih dodajte u tavu i pustite da se kuha.
Kad uzavre smanjite vatru pa kuhajte još 3-5 minuta, dok umak ne postane gust i ljepljiv. Poslužite uz kuhanu rižu posutu nasjeckanom mladom kapulicom i sjemenkama sezama.