StoryEditorOCM
Slanoveliki specijalitet

Piletina će vam se topiti u ustima od mekoće i bit će ukusna kao nijedna koju ste probali: ovaj je recept s razlogom hit

Piše T. S. M.
9. rujna 2024. - 14:33

Pripremate li često piletinu, sigurno imate svoj omiljeni recept, ali mi vam predlažemo da malo proširite kulinarske vidike i da je pripremite na novi način. Jeste li ikad čuli za piletinu tagine?

Riječ je o jelu iz marokanske kulinarske tradicije koje je steklo svjetsku slavu. Riječ tagine označava način pripreme i odnosi se na posebnu posudu specifično izrađenog vrha koja omogućuje hrani da se kuha u vlastitom soku i ostane mekana i sočna.

image
Creative Touch Imaging Ltd/Nurphoto Via Afp

Ako nemate tagine (što se da ispraviti, jer i kod nas se mogu kupiti ili se naruče online), poslužit ćete se malim trikom koji oponaša način pripreme u toj tradicionalnoj posudi.

Piletina tagine

Sastojci:

8 pilećih zabataka
2 šake otkoštenih zelenih maslina
2-3 žlice maslinovog ulja
2 žlice brašna
2 žlice meda
1 žličica crvene paprike
1 žličica mljevenog kima
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog kardamoma
1/2 žličice đumbira u prahu
1/4 žličice papra
1/4 žličice korijandra
1/4 žličice pimenta
5 režnjeva češnjaka
2 mrkve
1 luk
1 limun
sol

Priprema:

Najprije pomiješajte začine. Piletinu operite, obrišite dobro natrljajte solju pa uvaljajte u začine. Ostavite da odstoji (idealno bi bilo ovo napraviti dan ranije) dok sjeckate luk, češnjak i mrkvu. Prvo na ploškice, drugo i treće na kockice.

Zatim u posudi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite piletinu. Okrećite da se zapeče sa svih strana pa izvadite. Smanjite vatru pa na isto ulje ubacite luk. Kad svene dodajte češnjak i mrkvu pa dobro promiješajte.

Nakon što je povrće malo uhvatilo boju, dodajte brašno pa promiješajte. Dolijte tople vode, promiješajte pa dodajte i med. Opcije su vam sljedeće: nastavite jelo kuhati na štednjaku ili sve prebacite u posudu koja može u pećnicu pa ga pecite dugo na niskoj temperaturi.

U prvom slučaju poslažite piletinu na vrh, poklopite, smanjite vatru na lagano i kuhajte uz povremeno miješanje i dolijevanje vode dok meso ne postane toliko mekano da otpada s kosti. Tada treba dodati masline i limun narezan na ploškice pa kuhati još par minuta. 

U drugom slučaju na dinstano povrće poslažite piletinu, podlijte vodom i poklopite pa pecite na 160 stupnjeva dok ne postane jako mekano. Zatim otklopite, dodajte masline i limun narezan na ploškice pa pecite otklopljeno na 190 dok malo ne uhvati boju.

Poslužite ovo jelo uz tjesteninu, salatu ili smeđu rižu, ovisno o tome koliko pazite na prehranu ili se prepustite marokanskom ugođaju i skuhajte kus-kus. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 14:33