StoryEditorOCM
Slanoodlična ideja

Pečene paprike na novi način: dodate li im ovaj sastojak, dobit ćete vrlo ukusno jelo. Nije teško, a užitak je zajamčen!

Piše T.S.M.
30. siječnja 2024. - 15:12

Nije im sezona, ali trgovine su ih pune. Paprika. Crvenih. Ima nešto roga, a ima i babura. Odlučite li se priprmiti ih kao prilog ili samostalno jelo, možda će vam pasti napamet da ih ispečete u pećnici. I u pravu ste, pečene su baš izvrsne. No prije nego ih ubacite u dobro zagrijanu pećnicu, sjetite se našeg savjeta i dodajte im još jedan sastojak.

Mislimo na sasvim obično kiselo vrhnje. Dodate li ga paprikama prije nego ih stavite peći, pobrinut će se da ostanu lijepo mekane i zadrže sočnost, a ujedno će cijelom jelu dati kremasti karakter i podići mu okus.

Zbog samo jednog sitnog, ali bitnog detalja dobit ćete sasvim novo jelo koje vam može poslužiti kao prilog ili kao predjelo, a jako je ukusno i toplo i hladno.

Ako želite, paprike možete najprije ispeći same kako biste im mogli skinuti kožicu, a zatim ih narezati, očistiti i zapeći s vrhnjem, a ako vam kožica ne smeta možete sve odraditi u samo jednom pečenju. U tom slučaju paprikama skinite peteljku i odstranite sjemenke.

Isto jelo možete pripremiti i u tavi, a u tom slučaju paprike treba ispeći, oljuštiti, narezati i vratiti u tavu uz dodatak vrhnja te začine po želji. Nemojte puno komplicirati jer će okus paprike ionako predvladati - pored soli i papra dovoljno vam je samo malo češnjaka i peršina, a može i bez toga.

Pečene paprike s vrhnjem

Sastojci:

6 crvenih paprika
200 ml kiselog vrhnja
30 ml ulja
2 režnja češnjaka
svježi peršin
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a paprike operite, nauljite i stavite u pleh pa ih pecite dok se na kori ne pojave crne mrljice.

Prebacite paprike u staklenu posudu i dobro ih poklopite. Nakon što su omekšale od pare, ogulite ih i odstranite im sjemenke.

Narežite ih na rezance ili ih ostavite u komadu pa ih vratite u posudu u kojoj su se pekle, nauljite ostatkom ulja, začinite solju i paprom, prelijte vrhnjem te sve izmiješajte. Pecite ih još 15 minuta, a pet minuta prije kraja pospite ih nasjeckanim peršinom i češnjakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 22:56