StoryEditorOCM
Slanookusi mediterana

Pečena riba na najbolji način: bit će sočna i puna okusa, neće biti problem ako je iz uzgoja, a trebat će vam 5 minuta

Piše T. S. M.
20. svibnja 2024. - 11:07

Ne znamo koji je vaš plan za ručak, ali naš glasi: danas ćemo lagano. Lagano, ali gurmanski, jer u životu treba i malo uživati. Slažete li se, nabavite kojeg lubina, može i iz uzgoja jer po ovom receptu peći će se s dodacima koji će se pobrinuti za bogat i lijepo zaokružen okus, a čak i ako naletite na malo masnije lubine neće biti problema jer među spomenutim dodacima su limuni, pome i kapari koji će dati dozu svježine i lakoće.

Ovako pripremljena riba zapravo i ne treba neku posebnu pratnju, dosta će vam biti i salata, najbolje miješana, no ako kuhate ručak za nekoga tko se vječno boji gladi, lešjte mu koji krumpirić pa ga prelijte maslinovim uljem, peršinom i sitno sjeckanim lukom. 

image
Shutterstock

Lubin na mediteranski način

Sastojci:

750 g lubina
150 ml bijelog vina
15 crnih maslina bez koštica
15 kapara
6 cherry rajčica
2 režnja češnjaka
1 limun
1 lukovica koromača
1/4 vezice peršina
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzija. Ribu očistite i stavite na lim za pečenje obložen papirom. Papira treba biti puno, tako da prelazi rubove i da se može zatvoriti kao paket. Alternativno, koristit ćete aluminijsku foliju kako biste prekrili sve sastojke.

Koromač i rajčicu narežite na tanke ploškice, češnjak sitno nasjeckajte, a masline narežite na kolutiće. Pomiješajte sve sastojke, posolite ih i popaprite, dodajte im kapare i koricu limuna. Ostatak limuna narežite na kriške i ostavite sa strane.

Svaku ribu napunite smjesom od povrća, ostatak rasporedite oko njih zajedno s ploškama limuna pa sve prelijte maslinovim uljem i vinom. 

Papir za pečenje ili foliju dobro zatvorite kao paket pa pecite ribu oko 25 minuta ili malo duže, ovisno o veličini. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 17:43