Ne znamo koji je vaš plan za ručak, ali naš glasi: danas ćemo lagano. Lagano, ali gurmanski, jer u životu treba i malo uživati. Slažete li se, nabavite kojeg lubina, može i iz uzgoja jer po ovom receptu peći će se s dodacima koji će se pobrinuti za bogat i lijepo zaokružen okus, a čak i ako naletite na malo masnije lubine neće biti problema jer među spomenutim dodacima su limuni, pome i kapari koji će dati dozu svježine i lakoće.
Ovako pripremljena riba zapravo i ne treba neku posebnu pratnju, dosta će vam biti i salata, najbolje miješana, no ako kuhate ručak za nekoga tko se vječno boji gladi, lešjte mu koji krumpirić pa ga prelijte maslinovim uljem, peršinom i sitno sjeckanim lukom.
Lubin na mediteranski način
Sastojci:
750 g lubina
150 ml bijelog vina
15 crnih maslina bez koštica
15 kapara
6 cherry rajčica
2 režnja češnjaka
1 limun
1 lukovica koromača
1/4 vezice peršina
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzija. Ribu očistite i stavite na lim za pečenje obložen papirom. Papira treba biti puno, tako da prelazi rubove i da se može zatvoriti kao paket. Alternativno, koristit ćete aluminijsku foliju kako biste prekrili sve sastojke.
Koromač i rajčicu narežite na tanke ploškice, češnjak sitno nasjeckajte, a masline narežite na kolutiće. Pomiješajte sve sastojke, posolite ih i popaprite, dodajte im kapare i koricu limuna. Ostatak limuna narežite na kriške i ostavite sa strane.
Svaku ribu napunite smjesom od povrća, ostatak rasporedite oko njih zajedno s ploškama limuna pa sve prelijte maslinovim uljem i vinom.
Papir za pečenje ili foliju dobro zatvorite kao paket pa pecite ribu oko 25 minuta ili malo duže, ovisno o veličini.