StoryEditorOCM
Slanostari specijalitet

Ovo jelo jedni mrze, drugi ga obožavaju: jeftino je, ukusno i puno sastojaka za zdraviju krv, bolji imunitet i mozak

Piše T. S. M.
7. kolovoza 2024. - 15:20

Jedna od namirnica čiji spomen u većem društvu jamči kontroverze su iznutrice. Jedni ih mrze, drugi obožavaju. Sjetite se samo tripica: čim izgovorite tu riječ jasno vam je kakav stav osoba s kojom pričate ima o tom jelu - pozeleni li u licu, jedan je od mrzitelja takvih jela, a ako složi blažen izraz, najbolje vam ju je počastiti jednom porcijom.

Slično je i s jelima od jetre, konkretno, u ovom slučaju, pileće. Ili ih volite ili mrzite. A mi vam toplo savjetujemo da je zavolite. Razloga je puno. Prvi je što je još uvijek pristupačna cijenom, a drugi što je pun vrlo korisnih sastojaka poput vitamina, osobito B, te minerala zahvaljujući kojima vrlo povoljno djeluje na imunitet, ali je bitan i za dobru moždanu funkciju te za zdravu krv.

Priprema se poprilično lako, samo trebate imati dobar recept. Nećemo vam uopće navoditi da je jelo pritom jako ukusno, dovoljno je reći da je vrlo poznat starinski specijalitet. Puno je načina za pripremiti ga, a ovo je jedan od najjednostavnijih.

Pileća jetra s lukom

Sastojci

500 g pileće jetre
240 ml pileće juhe
1 žlica koncentrata rajčice (ili 4 žlice pirea od rajčice)
1 žlica ulja
2 velike glavice luka
prstohvat suhog timijana ili 2 grančice svježeg
sol

Priprema:

Ogulite i sitno narežite luk, zatim zagrijte ulje i pirjajte luk dok ne omekša. Pileću jetru isperite s puno hladne vode pa je dodajte u tavu i pirjajte uz miješanje par minuta dok ne promijeni boju.

Dodajte pileći temeljac, pire ili koncentrat od rajčice, sol i timijan te poklopljeno kuhajte na laganoj do srednjoj vatri dok tekućina gotovo ne ispari, a umak se zgusne.

Ako želite osobito bogat okus, prije dodavanja temeljca zalijte jetru s malo konjaka, brendija ili prošeka.

Poslužite uz palentu, a ostatak jela možete samljeti u paštetu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:15