Ako ste raspoloženi za nešto ukusno i moćno, ali vam se ne da puno gnjaviti s kuhanjem, napravite jelo koje je nekoć bilo neozostavno u restoranskoj ponudi - i to s dobrim razlogom. Priprema se lako, dobro podnosi prilagodbe sastojaka sezonskoj ponudi i ne zahtijeva previše gnjavaže. Danas ćete ga, nažalost, teško pronaći u restoranima, osim ako ste dobro upućeni pa točno znate gdje tražiti.
Jelo o kojem je riječ naziva se mućkalica i ima nekoliko varijanti, a mi vam danas predlažemo recept za mućkalicu kakvu pripremaju Romi Koritari, koji žive na području Međimurja i Podravine te u susjednim područjima Srbije i Bosne i Hercegovine. Evo vam recept, a u nastavku je i video.
Mućkalica
Sastojci:
800 g svinjetine
400 g šampinjona
350 g slanine
4 paprike
3 luka
3 rajčice
500 ml goveđe juhe
1 žlica brašna
ulje
izmrvljeni bijeli sir
malo začina poput Vegete
ljuta papričica
lovorov list
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk pa ga ispirjajte, dodajte mu narezane gljive pa još malo pirjajte.
Zatim dodajte narezanu rajčicu i papriku, kratko pirjajte pa dpdajte meso narezano na kockice i pirjajte dok ne omekša.
Dodajte usitnjenu slaninu i žlicu brašna. Promiješajte pa prebacite u zdjelice prikladne za pećnicu, pospite sirom i zapecite 20 minuta na 200 stupnjeva.