StoryEditorOCM
Slanolijepo osvježava

Ova salata od krastavaca je hit, predivno je kremasta i hrskava. Pripazite na ovaj detalj u pripremi, sve može pokvariti

Piše T. S. M.
16. srpnja 2024. - 20:27

Salata od krastavaca jedan je od najboljih ljetnih priloga - ukusna, hrskava, osvježavajuća i niskokalorična, svojim blagim okusom neće narušiti arome jela uz koja je poslužena, ali će učiniti da nam zalogaji lakše klize. Može se napraviti na jako puno načina, uz dodatak različitih začina i umaka, a ovog ljeta, čini nam se, osobitu popularnost uživa kremasta salata od krastavaca.

Uz kremasti preljev na bazi vrhnja i krastavce zahtijeva još samo pola glavice luka, po mogućnosti ljubičastog jer je malo slađi, a i ljepše izgleda, te nešto začinskog bilja - najbolje bi odgovarao kopar, no poslužit će i peršin. Ako vam je pri ruci malo svježe metvice, ubacite i nju.

Ono što je važno u pripremi ove salate je pripaziti da se umak ne razvodni, a to se lako događa jer krastavci su puni vode. Kako biste to spriječili, narežite ih pa ih potapkajte kuhinjskim papirom. Problem ćete još učinkovitije riješiti ako krastavce narežete i posolite nekih pola sata prije nego ih pomiješate s ostalim sastojcima, kako bi pustili što više tekućine (koju ćete pažljivo ocijediti, a njih potapkati) no uzmite u obzir da će na taj način povrće izgubiti na hrskavosti.

Kremasta salata od krastavaca

Sastojci:

650 g krastavaca ili 2 krastavca salatara
170 g kiselog vrhnja
1 žlica svježeg kopra
1 režanj češnjaka
1/2 ljubičastog luka
1/2 limuna
sol, papar

Priprema:

Pomiješajte kiselo vrhnje, limunov sok, protisnuti češnjak, kopar, sol i papar. Promiješajte i ostavite sa strane dok pripremate salatu.

Ogulite (ako je potrebno) i narežite krastavce na tanke kolutiće pa im dodajte luk narezan na tanke polumjesece.

Prelijte umakom i dobro promiješajte pa pospremite u hladnjak do posluživanja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:30