Što ste danas planirali za ručak? Nama se po glavi mota jedan dobar recept za jelo kao stvoreno za ljubitelje zapečenog sira. Na prvu podsjeća na lazanje ili quiche, ali nema veze s njima. Zapravo je riječ o složencu, ali malo drugačijem nego što je uobičajeno: umjesto tjestenine ili krumpira, u ovom se jelu koristi riža i to sorte carnaroli ili arborio jer daje najkremastije rezultate. U glavnoj su ulozi tikvice pa je ovo idealan način da iskoristite domaće dok ih još ima.
Složenac od tikvica, riže i sira
Sastojci:
1,80 kg tikvica
3 žličice soli
180 g riže arborio ili carnaroli
4-5 žlica guščje ili pačje masti (alternativno: pola maslaca/pola maslinovog ulja)
150 g luka
3 češnja češnjaka
3 žlice brašna
120 ml bijelog vina
473 ml vode od tikvica
473 ml vrhnja za kuha...