StoryEditorOCM
Slanobit će jako sočna

Neočekivan dodatak za bolju salatu od kupusa: tako to rade pravi ljubitelji ovog jela, kažu da je zbog toga puno ukusnija

Piše T. S. M.
8. srpnja 2024. - 08:10

Volite li salatu od kupusa, morat ćete naučiti jedan trik koji nam dolazi iz njemačke kulinarske tradicije, a uključuje dodavanje sastojka koji zaista ne biste očekivali susresti u ovom jelu.

Za najbolju salatu od kupusa, koja je sočna i hrskava te puna okusa, u narezani kupus trebat ćete dodati i - juhu. Po mogućnosti mesnu, no poslužit će i povrtna. Još bi bolje bilo da je riječ o temeljcu, jer je punijeg okusa.

image
Shutterstock

A zašto biste to napravili? Zbog toga što to povrće, kad god ga se prelije vrućom goveđom juhom, postaje neusporedivo ukusnije. Praksa korištenja juhe umjesto klasičnih preljeva za salatu poput vinaigrettea raširena je u južnim dijelovima Njemačke, zemlje poznate (i) po ljubavi prema kupus-salati, dok njihovi sunarodnjaci sa sjevera preferiraju majonezu ili preljeve na bazi vrhnja.

Nama se čini kako je, s obzirom na ljetne vrućine, puno prikladnije prikloniti se ovoj južnjačkoj varijanti.

Sočna salata od kupusa

Sastojci:

1 kupus
2 ljutike
200 ml juhe ili temeljca
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice octa
2 žličice soli
1 žličica šećera

Priprema:

Naribajte kupus, pomiješajte ga sa solju i poklopite tanjurom. Ostavite kupus da stoji tako pritisnut 10-15 minuta.

U međuvremenu nasjeckajte ljutiku pa je pirjajte na 1 žlici ulja 2-3 minute dok ne postane prozirna. Zatim dodajte juhu, šećer i ocat. Pustite da smjesa zavrije pa ugasite vatru.

Rukama izmasirajte kupus i iscijedite što više vode pa mu dodajte ostatak ulja i vruću juhu. Sve dobro promiješajte pa pospremite u hladnjak na barem 20 minuta da se okusi prožmu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 08:04