Našim nogometnim reprezentativcima držimo fige da danas slave i zabiju što više golova Španjolskoj, a sigurno će vas iznenaditi što nakon svake odigrane utakmice jedu Vatreni.
Kako je prije dvije godine na Živim.hr rekao dr. Tomislav Vlahović, jedan od trojice liječnika hrvatske nogometne reprezentacije riječ je o jednom od najpopularnijem jelu na svijetu, ali u malo drugačijoj verziji. Radi se, naime, o pizzi s brašnom bez kvasca.
- Poslije utakmice prevladava prehrana bogata bjelančevinama i ugljikohidratima te nezasićenim mastima. Najčešće se neposredno nakon utakmice takva kombinacija hranjivih tvari nalazi u obroku u vidu pizze, s brašnom bez kvasca, podlogom od rajčice i nadjevom od povrća, sira i šunke. Velik dio nogometaša voli pojesti pizzu u svlačionici nakon utakmice. Tijekom 90 minuta nogometa igrači potroše mnogo energije i mnogi profesionalni timovi okrenuli su se pizzi kao savršenom obroku za oporavak nakon utakmice. Po dolasku u hotel nakon utakmice obavezan je obrok s većim udjelom ugljikohidrata i bjelančevina, a s obzirom na povećanu potrošnju energije tijekom utakmice dodaju se i nezasićene masti - rekao je Vlahović.
Portal Skuhaj.hr donio je i recept za pizzu Vatrenih (na nju možete staviti dodatke po izboru).
Tijesto za pizzu bez kvasca
Sastojci:
170 g brašna
1 žličica praška za pecivo
0,5 žličica soli
125 ml mlijeka bez masnoće
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u zdjelu; umiješajte mlijeko i maslinovo ulje dok ne dobijete mekano tijesto. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Okrenite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i premiješajte 10 puta. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte preokrenutom zdjelom i ostavite 10 minuta. Razvaljajte tijesto u krug. Stavite tijesto u tepsiju s papirom za pečenje. Pecite 8 minuta. Izvadite dodajte dodatke; umak od rajčice, kuhanu šunku, sir i narezano povrće. Vratite u pećnicu na još 15 minuta.