Ako još niste odlučili što ćete pripremati za ručak, imamo odličnu ideju. Ne znamo jeste li danas u žurbi ni kada stižete doma pa smo pronašli recept koji možete mijenjati sukladno vašem slobodnom vremenu. Neovisno stižete li s posla u 2 ili u 5, sigurni smo da ćete obožavati naše njoke s četiri vrste sira.
Ako ste spremni izdvojiti malo više vremena, predlažemo vam da napravite domaće njoke. Kada se već upuštate u tu avanturu, možete i poduplati sastojke pa dio njoka zamrznuti ili od viška smjese napraviti knedle za desert. Ako ste u žurbi i nemate kada mijesiti tijesto, domaće njoke zamijenite kupovnima. Umak će svakako biti gotov za čas.
Ako ste se odlučili za vremenski najzahtjevniju opciju, zanimat će vas i naš savjet za smrzavanje njoki. Napravljene njoke rasporedite na ravnu površinu i pazite da se ne dodiruju te ih tako stavite u zamrzivač. Kad se stisnu podijelite ih u porcije i raspodijelite u vrećice za zamrzavanje.
Njoki s četiri vrste sira
Sastojci:
Njoke:
1 kg krumpira
2 žumanjka
300 g brašna
1 dl ulja
prstohvat soli
Umak:
150 g gorgonzole
150 g gauda sira
100 g parmezana
500 g vrhnja za kuhanje
100 g mozzarelle
papar
Priprema:
Za pripremu njoka krumpire stavite u veliki lonac i prekrijete ih s vodom. Kada voda proključa nastavite kuhati još 30-40 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Kako bi bili sigurni da su krumpiri skuhani probodite ih vilicom i provjerite možete li bez problema probosti sredinu, ako je to slučaj odmaknite lonac sa štednjaka i ocijedite krumpire. Ogulite ih dok su još vrući i propasirajte. Zatim dodajte žumanjke, sol, ulje i brašno te sve sjedinite u tijesto.
Pokušajte što kraće mijesiti tijesto inače će njoki tijekom kuhanja postati tvrdi. Tijesto podijelite na četiri dijela i vršcima prstiju ga razvaljajte u cilindrični oblik, debljine oko 2 cm. Ostatak tijesta prekrijte krpom da se ne osuši. Rolice narežite na male komadiće i stavite ih na pladanj s blago pobrašnjenom krpom, dobro razmaknite. Postupak ponovite i s ostatkom tijesta.
Sir narežite na male komadiće i dodajte ih u zagrijano vrhnje za kuhanje, kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, često miješajući da se ne stvore grudice.
Nakon što je umak gotov skuhajte njoke u puno vode, kuhajte ih 2-5 minuta i čim isplivaju na površinu, ocijedite ih i dodajte u tavu s umakom. Lagano miješajte jer su njoke jako mekane i začinite crnim paprom po želji. Poslužite ih dok su još tople.