StoryEditorOCM
Slanosočne i pune okusa

Najmekše i najukusnije mesne okruglice: ove se polpete tope u ustima, a umak je savršen - evo u čemu je tajna...

Piše T. S. M.
1. srpnja 2024. - 13:00

Polpete su mnogima najomiljenije jelo iz djetinjstva čak i nakon što su debelo zagazili u najbolje godine. Za sve koji se prepoznaju u ovom opisu nudimo jedan jako dobar, a jednostavan recept za omiljene mesne okruglice. 

Posebnost im je  u tome što se poslužuju u finom umaku od bijelog vina i što su jako ukusne i tako mekane da se tope u ustima.

Tajna je u tome što se u smjesu dodaju krušne mrvice i mlijeko - kad se pomiješaju, jamče sočnost i mekoću okruglica. Nadalje, treba pripaziti da se ne prepeku i postanu žilave, a to olakšava priprema u umaku.

Umak je sam po sebi prava delikatesa jer je protkan aromama bijelog vina i limuna te, naravno, mesnih okruglica koje su se u jnemu kuhale.

Mesne okruglice u umaku od bijelog vina

Sastojci:

Okruglice:

500 g miješnog mljevenog mesa
50 g parmezana
30 g krušnih mrvica
3 žlice mlijeka
2 žlice sjeckanog peršina
1 žlica maslinovog ulja
1 jaje
1 režanj češnjaka
malo brašna
sol, papar

Umak:

120 ml vode
120 ml bijelog vina
1 žlica sjeckanog svježeg peršina
1 limun
1 češanj češnjaka
malo soli

Priprema:

Pomiješajte meso, jaje, parmezan, sjeckani češnjak, maslinovo ulje, krušne mrvice, mlijeko, peršin, sol i svježe mljeveni crni papar. Oblikujte kuglice (treba ih biti 12-14) pa ih uvaoljajte u brašno.

U veliku, široku tavu dodajte malo maslinovog ulja i zgnječeni režanj češnjaka pa ga pirjajte dok ne zamiriše i porumeni. Maknite češnjak i dodajte mesne okruglice pa ih lagano pržite uz povremeno miješanje.

Dodajte vodu i vino u tavu i ostavite da se reducira oko 10-12 minuta. Dodajte koricu limuna i sok pola limuna te peršin. Ostavite da se kuha još oko pet minuta. Izvadite jednu okruglicu pa provjerite je li gotova.

Poslužite s umakom u kojem su se kuhale i restanim ili pire krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 13:01