Ljeti svi jako volimo salate, a među najpopularnijima su one koje kombiniraju rajčice i krastavce. Jedna od poznatih mediteranskih salata te vrste kod nas još nije stekla popularnost, ali moguće je da će se to promijeniti. Ova posebna salata tradicionalno je španjolsko jelo i ima više varijanti ovisno o regiji u kojoj se radi. U nekim krajevima rajčice se gule i mariniraju u maslinovom ulju, a salata se pasira tako da postane gotovo kao juha, u drugima se rajčicama dodaju drugi sastojci poput paprika i luka, a u nekim regijama koriste se dodatci poput maslina, jaja, marinirane hobotnice i tunjevine.
Predstavit ćemo vam je u najjednostavnijoj varijanti koja najbolje prija uz prepečeni kruh koji se obavezno, nakon što je salata pojedena, umače u sokove koje je povrće pustilo. Osobitu pikantnost daje joj jednostavan umak na bazi maslinovog ulja, octa i češnjaka.
Pipirrana
Sastojci:
2 rajčice
2 režnja češnjaka
1 krastavac
1 luk
1 zelena paprika
½ vezice peršina
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
½ žličice mljevenog kumina
sol
Priprema
Luk nasjeckajte na sitne kockice i potopite ga u vodu.
Rajčice, krastavac i papriku nasjeckajte na kockice i stavite u zdjelu.
Luk ocijedite pa ga dodajte ostalom povrću. Nasjeckajte peršin pa dodajte i njega.
Stavite češnjak u mužar s prstohvatom kumina i prstohvatom soli te nekoliko kapi maslinovog ulja pa gnječite dok ne dobijete pastu. U drugoj manjoj posudi pomiješajte ostatak maslinovog ulja, octa i soli, dodajte pastu od češnjaka i dobro promiješajte.
Preljev dodajte povrću pa dobro promiješajte sve sastojke. Pokrijte i ohladite prije posluživanja.