Što vi radite s tortiljama? Da ne bude zabune, mislimo na one okrugle komade tijesta nalik predebelim, loše pečenim palačinkama. Ako ih još uvijek samo punite i rolate kao palačinke, stvarno puno propuštate.
Unatoč tome što je ta namirnica na našim prostorima, ako isključimo obožavatelje meksičke kuhinje, do prije desetak godina bila gotovo nepoznanica u posljednje vrijeme zaista ne fali inovativnih ideja za njeno korištenje, a nas je potpuno oduševio prijedlog food blogera iz BiH kojeg pratimo na Instagram profilu jedi.ba1.
Ibrahim s tortiljama radi pitu, ali ne na način koji biste možda očekivali. Niti ih slaže jednu na drugu, niti ih rola, on ih - gužva. Slično kao što se radi s korama za pitu prilikom izrade takozvane harmonika pite (nedavno smo vam o njoj pisali, ovdje se možete podsjetiti.
Tortilja pita sa šampinjonima
Sastojci:
10 tortilja
košarica sitno nasjeckanih šampinjona
Za preljev:
3 jaja
100 g ribanog sira
250 ml vrhnja za kuhanje
šaka začinskog bilja
2 režnja češnjaka
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat soli i papra
Priprema:
Zagrijtepećnicu na 180 stupnjeva, savijte tortilje u oblik harmonike i stavite ih u posudu za pečenje. U proreze ubacite šampinjone.
U zdjeli pomiješajte sve sastojke za preljev pa ga prelijte preko pite i pecite oko pola sata ili dok ne porumeni.