Jede vam se nešto dobro i morsko, ali niste pronašli ribu koja vam je po guštu? Nabavite lignje, imamo super prijedlog.
Što kažete na brujetin od liganja po receptu Veljka Barbierija? Veliki poznavatelj i ljubitelj dalmatinske spize otkrio je ovaj odličan recept prije nekoliko godina u našem prilogu Maslina, a mi smo ga se sjetili i uspjeli ga iskopati. Nudimo vam ga u izvornom obliku i nadamo se da ćete, baš kako je šjor Veljko preporučio, uspjeti nabaviti svježe domaće lignje, no vjerujemo da će vam poslužiti i zamrznute.
Srednjim ili manjim lignjama iz koćarice, sve skupa oko ¾ kg, odrežite krakove i šiljate krajeve tijela, koje možete potom ispržiti, pa ih uzdužno razrežite i očistite od svake nečisti i prozirne kosti.
Dobro ih operite, osušite te malo obrašnite i kratko popržite na miješanom ulju tek da uhvate koricu.
Tada ih ubacite u lonac na posteljicu od na 1 ½ dl djevičanskog maslinova ulja već zastakljene 1 veće sjeckane kapule, 3 češnja bijeloga luka i 3 sjeckane rajčice pelata, uz 1 dl šalše od pomidora ili umaka od rajčice, sve podlijte sa 1 dl ribljeg temeljca i ½ dl bijeloga vina, pa kuhajte na tihoj vatri dok se sve ne prožme.
Posolite i zaljutite jednim malim sjeckanim feferonom i začinite sa 5 sjeckanih otkoštenih crnih pečenih maslina, prstohvatom sjeckanog petrusimula, pa dobro protresite posudu s jelom.
Pustite da malo odstoji pa služite bez priloga.