Volite li lignje pripremljena na tradicionalne načine, imamo pravi recept za vas. Jednostavan je i prilagodljiv te ne zahtijeva previše posla u kuhinji. Najvažniji detalj pripreme je hladno ulje: dok je manje-više svejedno hoćete li koristiti suncokretovo ili maslinovo (što bismo vam ipak preporučili), ulje mora biti hladno kad mu se dodaju ostali sastojci.
Još je jedan bitan detalj vezan uz pripremu i to za sami njen kraj a to je strpljenje: baš kad pomislite da je jelo spremno, ostavite ga još malo na vatri kako bi se luk karamelizirao i na taj način produbio okus. E, upravo je to pravi trenutak za sastojak koij će dodatno obogatiti aromu jela.
Treća bitna stvar također dolazi na kraju i nije šećer nego sol: jelo se soli tek kad su lignje gotove jer bi u protivnom mogle postati žilave.
Lignje s krumpirom
Sastojci:
1 kg liganja
4 krumpira
2 luka
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Luk narežite na tanke polumjesece, lignje očistite. Krumpir očistite i narežite na kockice pa ga odvojeno skuhajte u posoljenoj vodi.
Na dno teće debljeg dna stavite ulje, na ulje posložite luk, a na luk stavite lignje. Poklopite teću i stavite je na srednje jaku vatru pa pirjajte dok ne ishlapi sok koji su pustile lignje. Dodajte vode i kuhajte oko pola sata.
Kad je sva tekućina ishlapila, smanjite vatru i kuhajte još malo, kako bi se luk karamelizirao, zatim dodajte sjeckani češnjak i kuhani krumpir, promiješajte i ostavite da odstoji poklopljeno kako bi se okusi proželi. Kušajte treba li dosoliti pa poslužite.