StoryEditorOCM
Slanoneobično, a odlično

Ljetna verzija gulaša priprema se lako i brzo, a okusom podsjeća na - punjene paprike! Ova dva detalja važna su za uspjeh

Piše T. S. M.
22. kolovoza 2024. - 12:35

Ako ste se zaželjeli pojesti nešto "na žlicu", ali još uvijek maštate o punjenim paprikama, nudimo vam recept za jelo koje je ugodno "jušno", ali  okusom podsjeća na obožavani ljetni specijalitet. Nas su sastojci i način pripreme pomalo podsjetili i na chilli con carne, samo što na popisu potrepština nedostaju grah i čili papričice.

Neki ovo jelo nazivaju lažnim gulašem, neki ljetnim gulašem, neki punjenim paprikama na žlicu, a vi ga zovite kako vam je drago. Puno više od naziva važna je činjenica da se priprema vrlo jednostavno te da je gotovo relativno brzo. A okusom vas sigurno neće razočarati.

Za pripremu ovog jela možete koristiti svježe ili konzervirane rajčice, kako god vam je draže, no oko paprika nema pogađanja: trebaju vam čvrste i mesnate paprike izražene arome, jer o njima ovisi okus jela. Ako želite još izraženiji okus paprike, dodajte ih malo više nego što je navedeno.

image
Shutterstock

Drugi bitan detalj je vrsta riže - potrudite se nabaviti onu dugog zrna, jer će se sporije raskuhati. Ako, pak, nemate drugu nego onu okruglastog zrna, stavite je u jelo tek na pola kuhanja. Ako ste nesigurni oko kuhanja riže, skuhajte je odvojeno i dodajte u jelo pred kraj kuhanja.

Ljetni gulaš s mljevenim mesom

Sastojci:

400 g rajčice
250 g miješanog mljevenog mesa
150 g riže
50 g slanine
2 režnja češnjaka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1 luk
1 kocka za juhu (ili oko 1 l juhe)
sjeckani peršin
slatka mljevena paprika
mažuran (po želji)
malo ulja
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte slaninu, luk, češnjak i peršin na sitne kockice, a paprike i rajčice na veće.

Zagrijte malo ulja u većoj teći pa dodajte nasjeckanu papriku i luk te pržite dok ne uhvate boju i malo omekšaju.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše pa dodajte slaninu i meso, sol, papar, crvenu mljevenu papriku i mažuran ako ga koristite. Pirjajte meso dok ne uhvati boju i razdvoji se na grudice pa dodajte rajčice.

Pirjajte dok tekućina ne ispari pa dodajte kocku za juhu razmućenu u litri vode (ili juhu), ubacite rižu i kuhajte oko 35 minuta, dodajući vode po potrebi.

Skuhano pospite nasjeckanim peršinom te po želji u svaki tanjur stavite po žlicu kiselog vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 07:49