StoryEditorOCM
Slanolako je, pogledajte

Kruh koji se ne mijesi, a mekši je od onog iz pekare: evo malog trika za brže dizanje, zamirisat će vam cijela kuća...

Piše T. S. M.
16. veljače 2025. - 13:24

Nema ništa ljepšeg od mirisa tek pečenog kruha koji se širi kućom u nedjelju, pogotovo ako je nedjelja i baš je vrijeme za ručak. Sviđa li vam se ta ideja, zasučite rukave, pripremite brašno i krećemo. Ne brinite, lakše je nego što mislite, a i puno brže.

Ovaj se kruh diže nešto kraće, jer sadrži nešto više kvasca (10 g, umjesto 7, koliko teži vrećica kvasca, a to je količina koju nas većina koristi za pola kilograma brašna), no ako želite dodatno skratiti vrijeme dizanja, evo vam mali trik: zagrijte pećnicu na 50 stupnjeva Celzija i stavite u nju zdjelu vrele vode - dobit ćete idealne uvjete za ubrzano dizanje tijesta.

image
Shutterstock

Domaći kruh

Sastojci:

500 g brašna
370 ml mlake vode
10 g kvasca
5 g soli
malo brašna za posipanje
malo vode za prskanje

Priprema:

Ako koristite klasični suhi kvasac, aktivirajte ga dodatkom oko 100 ml tople vode i 1/2 žlice brašna, koristite li instant, ubacite ga u vodu (370 ml), promiješajte pa u to prosijte brašno i sol. Radite li na klasičan način, kvascu koji se aktivirao dodajte spomenute sastojke na naveden način.

Miješajte smjesu kuhačom, ne trebate je mijesiti. Kad se ujednačila, poprskajte je odom i poklopite posudu te ostavite tijesto da se diže. Kad tijesto naraste i postane jako mjehuričasto, pospite ga brašnom i prebacite na pobrašnjenu površinu. NAjprije ga malo raširite, zatim mu preklopite krajeve prema unutra te na kraju rukama oblikujte kuglu, nastojeći postići da je površina tijesta zategnuta (ovo se radi radi ljepše korice).

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, ubacite u nju okruglu posudu s poklopcem, nakon tri minute je izvadite pa u posudu stavite kruh. Poklopite posudu i stavite je u pećnicu i podignite temperaturu na 200 stupnjeva Celzija.

Nakon pola sata otklopite posudu i pecite kruh još pola sata.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. veljača 2025 13:25