StoryEditorOCM
Slanodelikatesa

Kremasti domaći ajvar sto je puta bolji od kupovnog! Po ovom receptu radi se puno brže, a rezultat će sve oduševiti

Piše T. S. M.
6. kolovoza 2024. - 08:10

Volite li domaći ajvar, nema vam potrebe čekati jesen - kvalitetnih paprika i balancana lako ćete nabaviti već sad, a ovaj namaz baš se savršeno ljubi s mesom s roštilja koje uživamo pripremati i jesti kad smo na godišnjim odmorima ili kad se uspijemo negdje maknuti za vikend.

Otkrit ćemo vam i kako će vam ajvar biti osobito dobar i kremast, neće vam biti žao što ste se zbog njega malo pomučili, a otkrit ćemo vam i kako ćete skratiti vrijeme pripreme.

Kremasti ajvar

Sastojci:

3 kg paprika
1 kg patlidžana
1 glavica češnjaka
500 ml ulja
po želji: 1 feferon

Priprema:

Patlidžane operite, presijecite na pola pa ispecite u pećnici. Skinite im koru i odstranite sjemenke pa usitnite ili sameljite. Ocijedite višak tekućine (ovo je ključno jer skraćuje vrijeme kuhanja).

Paprike ispecite i ogulite pa sameljite i njih, skupa sa češnjakom. Povrće dodajte u lonac debelog dna pa lagano kuhajte uz stalno miješanje dok ne ispari sva tekućina koju je povrće pustilo.

Tada uz dodajte sol, a zatim, uz stalno miješanje počnite malo po malo dodavati ulje. Gotovo je kad je gusto i kremasto.

Prebacite ajvar u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite pa stavite oko sat ipol u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 11:46