Volite li domaći ajvar, nema vam potrebe čekati jesen - kvalitetnih paprika i balancana lako ćete nabaviti već sad, a ovaj namaz baš se savršeno ljubi s mesom s roštilja koje uživamo pripremati i jesti kad smo na godišnjim odmorima ili kad se uspijemo negdje maknuti za vikend.
Otkrit ćemo vam i kako će vam ajvar biti osobito dobar i kremast, neće vam biti žao što ste se zbog njega malo pomučili, a otkrit ćemo vam i kako ćete skratiti vrijeme pripreme.
Kremasti ajvar
Sastojci:
3 kg paprika
1 kg patlidžana
1 glavica češnjaka
500 ml ulja
po želji: 1 feferon
Priprema:
Patlidžane operite, presijecite na pola pa ispecite u pećnici. Skinite im koru i odstranite sjemenke pa usitnite ili sameljite. Ocijedite višak tekućine (ovo je ključno jer skraćuje vrijeme kuhanja).
Paprike ispecite i ogulite pa sameljite i njih, skupa sa češnjakom. Povrće dodajte u lonac debelog dna pa lagano kuhajte uz stalno miješanje dok ne ispari sva tekućina koju je povrće pustilo.
Tada uz dodajte sol, a zatim, uz stalno miješanje počnite malo po malo dodavati ulje. Gotovo je kad je gusto i kremasto.
Prebacite ajvar u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite pa stavite oko sat ipol u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva.