StoryEditorOCM
Slanonovi sastojci

Jeste li čuli za bijelu parmigianu? Omiljeni ljetni specijalitet ima još jednu verziju, priprema se puno brže i lakše

Piše T. S. M.
7. kolovoza 2024. - 07:05

Svi smo čuli za parmigianu, slasno jelo od patlidžana, rajčica i sira, no manje je poznata njena bijela varijanta, koja se radi od tikvica. Premda balancane jelu daju više okusa i daju mu pikantnost, tikvice također imaju određene prednosti, pa tako i bijela parmigiana ima svoje obožavatelje.

Umjestzo klasičnih sastojaka kao kod one poznatije vrste parmigiane (rajčice, sir i patlidžani), u ovom se slučaju koriste tikvice, sir i šunka (izvorno takozvani prosciutto cotto, što bi odgovaralo našoj kuhanoj ili pečenoj šunki). Pored toga, za razliku od klasične parmigiane, u kojoj je potrebno balancane pohati, pržiti ili peći na grillu prije nego se iskombiniraju s ostalim sastojcima i zapeku, kod bijele parmigiane stvari stoje drugačije...

S obzirom na to da se patlidžani ne mogu jesti sirovi, pa ćemo se dobro potruditi da su u potpunosti termički obrađeni, tikvice su sasvim u redu za konzumaciju i kad su potpuno sirove, osobito ako su mlade i svježe. Upravo zbog te činjenice pri pripremi bijele parmigiane nije potrebno puno se zafrkavati s prethodnom pripremom povrća.

No ipak ćemo ih malo "izmuštrati", jer će tako biti ukusnije, ali ako ste u velikoj priši, taj korak mirne duše preskočite. Opcije su vam brzinsko grillanje, tako da uhvate malo lijepe arome te kratko prženje u ulju, samo da malo smekšaju i da je njima lakše baratati.

Bijela parmigiana

Sastojci

1 kg tikvica
200 g mozzarelle
150 g šunke
60 g ribanog sira Parmigiano Reggiano
sol

Priprema

Tikvice operite i narežite na tanke ploške pa ih kratko prepržite na vrelom ulju, potapkajte ih kuhinjskim papirom da uklonite višak ulja.

U pravokutnu posudu za pečenje (26x20) složite parmigianu: sloj tikvica, soli, sira, mozzarelle i šunke, drugi cijeli sloj i na kraju završite slojem tikvica, sira i mozzarelle.

Parmigianu pecite na 180° oko 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 20:26